vrijdag 23 augustus 2013

In de min


Bron: finasol.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl In de min

Nietsvermoedend slenterde ik de bibliotheek binnen en wat prijkte daar pal voor mijn neus in de boekenkast: Waar doen ze het van? Hoe je rijk wordt. En blijft van Erica Verdegaal. Die ging dus meteen de tas in (nadat ik hem netjes op mijn pasje gezet had natuurlijk). Op het zonnige terras van eigen casa heb ik het boek vervolgens verslonden. Erg boeiend en leerzaam natuurlijk en als klap op de vuurpijl stond er ook nog een invuloefening in voor mensen-die-een-vrije-dag-hebben-en-denken-ach-ik-heb-toch-niets-beters-te-doen. Je kent het wel. De opdracht was om je financiële waarde te bepalen. Hiervoor diende je eerst een overzicht te maken van je bezittingen: saldo's op bank- en girorekeningen, saldo's op spaarrekeningen, waarde van effecten, waarde van spaar- of beleggingsverzekeringen, geschatte waarde eigen huis (en tweede, en derde, indien van toepassing), overige goed verkoopbare grote bezittingen en overige reservepotjes.
Daarna kwamen de schulden aan de beurt: hypotheekschulden, persoonlijke leningen en overige schulden. Ten slotte was het een kwestie van schulden minus bezittingen en je had de financiele waarde van je huishouding.
Zo gezegd, zo gedaan.

Bezittingen
Saldo's op bank- en girorekeningen
651,83
Saldo's op spaarrekeningen
17.994,86
Waarde van effecten
0
Waarde van spaar- of beleggingsverzekeringen
6.038
Waarde eigen huis (voorzichtige schatting)
179.000
Overige goed verkoopbaare grote bezittingen
0
Overige reservepotjes
0
Totaal bezittingen
203.684,69


Schulden
                    
Spaarhypotheek
173.500
Aflossingsvrije hypotheek
36.475
Persoonlijke leningen
0
Studieschuld
24.008
Totaal schulden
233.983


Financiële waarde
-30.298,31

Dit lijkt natuurlijk nergens naar. De financiele waarde van ons huishouden is minder dan 0. Veel minder dan 0. Na het doen van deze oefening voel ik me niet bepaald meer rijk. Het is wel weer even een eye-opener.  Enkele conclusies:
  • Dat je een huis hebt, wil zeker niet zeggen dat je bezit hebt, al voelt dat soms misschien wel zo.
  • Aflossen op je schulden is zeer zinvol! Op het moment dat we de studieschuld en een deel van de hypotheek aflossen komen we al op een positief getal. 
  • Shocking conclusie: bij het invullen van de waarde van onze aflosverzekering (levensverzekering die is gekoppeld aan de spaarhypotheek) realiseerde ik me dat ik eigenlijk geen idee heb hoeveel we hier precies aan betalen. Via deze verzekering sparen we het totale bedrag van de spaarhypotheek (gegarandeerd) bij elkaar in 30 jaar. Bij overlijden van een van ons wordt een deel uitgekeerd. Uit de opgebouwde waarde betalen we een vergoeding voor het afsluiten van de verzekering, administratiekosten en kosten om de risicodekking te financieren.  Dit vraagt om nader onderzoek. Wordt vervolgd!
Een nieuw voornemen is hiermee in ieder geval geboren! Elk einde van het jaar zal ik de balans opmaken als het gaat om de financiële waarde van ons huishouden. Ik ben vastbesloten om dit huishouden in de groene cijfers te krijgen. Ik moet eerlijk bekennen dat de uitkomst als een koude douche voelt, maar hé, de waarheid doet altijd een beetje pijn.

Ook klaar voor een koude douche? Of ziet jouw situatie er groener uit?

11 opmerkingen:

  1. Herinner me dat in het boek stond dat je per kwartaal dit overzicht moest maken, terwijl eerder in het boek vermeld staat, dat je jaarlijks naar de stand van je beleggingen moet kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja onder die koude douche stond ik ook. Ik vond het erg in de min uitkwamen, terwijl we zoveel hebben gedaan om onze situatie te verbeteren....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach, zolang die rode cijfers met kleine stapjes richting groene zone gaan is er nog hoop :) Mooie zin die Erica nog toevoegt: "deze waarde moet je niet verwarren met je waarde als mens."

      Verwijderen
  3. Ik heb zo'n invuloefening wel eens gedaan, maar niet die uit het boek van Verdegaal. Wel kwamen we er afgelopen jaren achter dat het premiedeel van onze spaarhypotheek (dus de verzekeringspremie per maand) erg hoog was. We hadden dan ook pas ons eerste huis gekocht toen we al 43 en 40 waren en dan is de premie gewoon hoger. We lossen dit nu op door extra te storten in de spaarpolis en de looptijd te verkorten naar 20 jaar. Er is ook nog een aflossingsvrij deel, daar heb ik ongeveer de helft op afgelost. Manlief ziet dat anders, die vindt dat extra storten in de spaarpolis meer oplevert. Ik denk dat het én én is.

    Ik vind de voornemens van de regering om het mensen mogelijk te maken hun kapitaal uit het levens- of spaarverzekering eerder op te nemen om hun hypotheek af te lossen, erg vreemd.Je komt,als je dat tussentijds doet, dan immers niet aan de geplande opbouw van het af te lossen bedrag, dus dan moet je er als consument alsnog op toeleggen?

    Die studieschuld wordt vaak over het hoofd gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aanvulling: ik heb net even de oefening grofweg gedaan en kom uit op ongeveer 65.000 in de plus.
    Hypotheek 195.500, geen andere schulden. Ziet er dus niet slecht uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier zitten we gelukkig aan de groene kant. Elk jaar maken we een overzicht en bij ons is de verhouding 70 procent bezit en 30 procent schuld. Dat is inclusief huis, hypotheek, auto maar zonder de inventaris.
    We hebben ons huis in de jaren 90 gekocht en hebben een lage hypotheek. Niet gezwicht voor opnemen van overwaarde en blijven sparen.
    Vanwege manlief zijn werk gaan we verhuizen. Dan zal het financiële plaatje wel wat ongunstiger worden, maar we willen extra gaan aflossen en aan zuinig leven zijn we ondertussen wel gewend.
    Volgend jaar is uitwonende studentenzoon waarschijnlijk klaar met zijn opleiding en ook dat scheelt weer veel geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Interessant om het eens zo objectief te bekijken!

    Wij komen net quitte uit.
    Jouw opmerking van "huizenbezit is nog geen echt bezit", is een hele goede; je hebt eigenlijk niets anders dan een hele flinke schuld, totdat je hypotheek afgelost is.

    Leuke blog

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oei! Ik weet niet of ik dit durf!! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk, ik heb het ook gedaan. We staan €24.463 in de min. Ook maar eens snel de studieschuld aflossen. Ik zag dat jullie veel spaargeld hebben. Lossen jullie eerst hypotheek af en dan studieschuld of andersom? Of tegelijk? Ik doe van van alles een beetje.
    groetjes BrEkster

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Een deel van het spaargeld is gereserveerd voor een noodbuffer, onderhoud huis, afschrijving, niet-maandelijkse lasten en andere kleine 'spaarpotjes'. We sparen voor een aflossing op het aflossingsvrije deel van de hypotheek eind van het jaar. Studieschuld wordt maandelijks voor een deel afgelost. Met name de noodbuffer is 'heilig', omdat baan van partner vrij veel onzekerheden kent.

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...