Inspiratie op het gebied van geld, het leven en alles wat daarmee te maken heeft
zaterdag 3 mei 2014
Kijktips: Hollandse Zaken en Dit is de Dag
Afgelopen woensdag kwam in het programma Hollandse Zaken weer het thema restschuld aan de orde. We maken kennis met een dame en een heer die rond de €150.000 aan restschuld hebben. Door allerlei tegenslagen als scheiding en werkloosheid ontstonden hypotheekachterstanden en moest het huis verkocht worden. Uiteraard met een flink verlies. Er heerst boosheid bij deze mensen. Ze zijn boos op de banken en incassobureaus. Een schuld zo hoog als deze, dat krijg je niet zomaar weggewerkt. Meneer zit aan de anti-depressiva. Mevrouw zit in de schuldsanering en moet rondkomen van €35-40,- per week.
Dinsdag 22 april kwam de restschuldproblematiek aan de orde in Dit is de Dag. We zijn als kijkers getuige van een huisuitzetting. De bank gaat het huis executair verkopen. Een medewerker van de bank staat samen met politie en een team van verhuizers voor de deur om het huis leeg te ruimen. Buurtbewoners staan op straat nieuwsgierig toe te kijken. Je voelt de wanhoop en vernedering van de man wiens huis niet meer de zijne is.
Van dit soort uitzendingen krijg je de kriebels. Je realiseert je nog maar eens goed dat niet jij, maar de bank je huis bezit. En dat het een harde wereld is. Jij hebt getekend voor die schuld en als jij door wat pech in je leven niet meer in staat bent om de rente te betalen pleeg je contractbreuk en mag de bank (harde) maatregelen nemen. Is dat oneerlijk? Ja en nee. De tegenslag die de mensen uit deze uitzendingen zijn tegengekomen, hebben ze waarschijnlijk niet verdiend. Maar het wordt wel erg onhoudbaar als banken en andere schuldeisers genoegen nemen met niet-betalende klanten en schulden zondermeer kwijtschelden. Wat zijn de contracten dan nog waard?
Gelukkig zijn er nog vangnetten voor situaties zoals deze. Wij hebben een lening met Nationale Hypotheekgarantie en zouden, mits we aan allerlei voorwaarden voldoen, in aanmerking kunnen komen voor kwijtschelding van de restschuld. Daarnaast is er bij hoge schulden onder voorwaarden de mogelijkheid om voor een schuldsaneringstraject in aanmerking te komen. Na afloop van dit traject worden alle resterende schulden kwijtgescholden en kun je met een frisse lei beginnen. Zo bezien is het niet zo slecht in Nederland geregeld als dat deze uitzendingen ons willen doen geloven. Feit blijft dat banken niet je vrienden zijn. Je hypotheek aflossen maakt je weerbaarder en onafhankelijker en maakt het huis stapje voor stapje ook daadwerkelijk eigen bezit.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten