zaterdag 9 maart 2013

Back to basic in de keuken

Bron: pinterest.com Back to basic in de keuken landvanmelkenhoning.blogspot.nl

Een van de leuke dingen in het leven is koken. Tenminste, als je het mij vraagt. Ok, ok, soms is koken een noodzakelijk kwaad, zeker als je laat thuis komt van werk, gesloopt bent, en eigenlijk het liefst op de bank neer zou willen ploffen zonder nog enige vorm van activiteit te vertonen.
Maar toch, als je dan eenmaal meditatief aan het roeren bent in zo'n pan, keert de rust in je hoofd vanzelf terug. Koken is weer teruggaan naar de basis van het leven: eten bereiden voor jezelf en je naaste(n), omdat dat nodig is om te overleven, omdat het deel uitmaakt van de essentiële basisbehoeften van de mens.

Wat je daarbij te allen tijde moet zien te voorkomen is dat je op zo'n avond ook nog eens boodschappen moet doen, omdat er een bepaald ingrediënt ontbreekt. Niets frustrerender dan met een moe en chagrijning hoofd in een drukke winkel te staan samen met andere hongerige medemensen. Dit leidt  ook vaak tot geldverspilling (voorgesneden, voorgefabriceerd voedsel lijkt op zo'n moment volstrekt logisch) en ongezonde keuzes (bij vermoeidheid geef je sneller toe aan vet en suikerrijk voedsel).
Een keer in de week alle boodschappen doen en gebruik maken van de ingrediënten die je in huis hebt, vind ik het fijnst en heeft me al een flinke besparing op het boodschappenbudget opgeleverd. Sommige mensen maken daarbij een weekmenu (leuk, heb je altijd voorpret!). Ik en mijn partner improviseren op basis van wat we in huis hebben. Reden: partner is allergisch voor planmatige activiteiten :)

Het hebben van een aantal basisingrediënten is dan heel erg handig. Met deze basis standaard in huis draai je altijd wel een (goedkope) smakelijke maaltijd in elkaar. Ik vind niets leuker dan bij anderen in de keukenkastjes te kijken om te zien wat zij allemaal in huis hebben. Dit heeft te maken met mijn schaamteloze voyeuristische aard, maar levert daarnaast soms nog wel eens inspiratie op. Daarom het idee om in deze blog een kijkje in mijn keukenkastje te geven, omdat ik ervan uitga dat ook jullie een stel schaamteloze voyeuristen zijn :) Bovenstaande foto is helaas niet hoe onze keuken georganiseerd is. In plaats van onze keukenkastjes te organizen (voor zover dat mogelijk is in onze mini-keuken) bekijk ik al kwijlend de organized pantries op Pinterest en plaats ik een van die foto's op mijn blog om julie te misleiden..

Mijn basislijst bestaat uit de volgende zaken:

Olie
  • Olijfolie
  • Olijfolie Extra Vergine
  • Sesamolie
  • Zonnebloemolie
Azijn
  • Appel- of ciderazijn
  • Balsamicoazijn
  • 'Gewone' azijn
  • Rode wijnazijn
  • Witte wijnazijn
Diverse smaakmakers
  • Chilisaus
  • Honing
  • Ketjap
  • Kokosmelk
  • Mosterd
  • Oestersaus
  • Rijstwijn
  • Rode wijn
  • Sambal
  • Sojasaus
  • Vissaus
  • Worcestershire-saus 
Kruiden en specerijen
  • Bouillon
  • Chilipoeder
  • Kaneel
  • Kardemom
  • Kerriepoeder
  • Komijnzaad
  • Korianderzaad
  • Kurkuma
  • Nootmuskaat
  • Oregano
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout (dûh!)
  • Trassie
  • (venkelzaad, anijszaad, garam masala, nigellazaad en fenegriekzaad als je verslaafd bent aan Indiaas eten)
Verswaren
  • Citroen (waar je met een gerust hart de schil van kan raspen zonder allerlei giftige toestanden in je eten te verwerken)
  • Gember
  • Knoflook
  • Rode pepers
  • Uien
Koelkast
  • Eieren
  • Melk
  • Room
  • Roomboter
Deegwaren, rijst etc
  • Aardappels
  • Basmatirijst
  • Couscous
  • Kikkererwten
  • Lasagnebladen
  • Linzen
  • Risotto rijst
  • Spaghetti
  • Spliterwten
  • Udon noodles
Bakproducten
  • Baking soda
  • Bakpoeder
  • Bruine basterdsuiker
  • Cacaopoeder
  • Chocolade
  • Gecondenseerde melk
  • Geraspte kokos
  • Gist
  • Kristalsuiker
  • Maizena
  • Noten (hazelnoten, amandelen)
  • Poedersuiker
  • Rozijnen
  • 'Standaard' bloem
  • Vanille-aroma
  • Vanillestokjes (daarmee maak je je eigen vanillesuiker)
  • Volkorenmeel
Blikvoer
  • Gepelde tomaten 
  • Geconcentreerde tomatenpuree
  • Kidneybonen
  • Maiskorrels
  • Vis (makreel, tonijn, ansjovis)
Diepvries
  • Citroengras
  • Laos
  • Limoenblad
  • Pandanblad

Hoe ziet jouw keukenkastje eruit? Welke ingrediënten beschouw jij als basic?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...