woensdag 6 maart 2013

Alles onder controle

Bron: rustebiel.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl
We zijn inmiddels zo'n 3 weken verder sinds ik besloten heb om tijdens de vastenperiode geen druppel alcohol te drinken. Nog de helft te gaan en dan zit de uitdaging erop! Hoe is het me de afgelopen periode vergaan?

Het liefst had ik je natuurlijk een smeuïg verhaal verteld over de cold turkey lijdensweg die ik de afgelopen weken bewandeld heb. Trillende handen, parelend zweet op het voorhoofd, vertwijfeling, wanhoop, therapie, relapses etc.
Maar nee, niets van dit alles. Het valt me echt 100% mee. Niet dat ik nooit meer zin heb in een glaasje van het mooie rode vocht, maar vaak is het meer vanuit gewoonte: het weekend is ingegaan of ik maak bolognesesaus of we zijn heerlijk aan het eten of er komt een vriend langs... en daar hoort de wijn dan eigenlijk gewoon bij.

Ondertussen neem ik bij de wekelijks boodschappen 'uit gewoonte' nog elke keer een flesje wijn mee. En weet je wat zo leuk is? Het wijnrek raakt voor het eerst in zijn leven nu een keer echt gevuld! En in plaats van dat mijn handen beginnen te jeuken om een flesje te ontkurken bij de aanblik hiervan, word ik er gewoon blij van (en verwen ik mezelf vervolgens met een kop thee). Want, zoals Jelle Bakker het verwoordde in zijn reactie: Het voelt goed om te weten dat ik nog steeds de baas kan zijn over mijn eigen lichaam. Net als dat het goed voelt om te weten dat je de baas kan zijn over je eigen portemonnee.

In de tussentijd kan ik dus met zekerheid concluderen dat ik blij wordt van controle: of zich dat nu uit in wijnrekken die gevuld raken zonder dat ik 'verleid' wordt of keurige grafiekjes en begrotingen van inkomsten en uitgaven.
Maar het is natuurlijk onrealistisch om te geloven dat je overal controle over hebt, op alles kunt sturen. Het leven zit nu eenmaal vol gebeurtenissen die zich buiten onze invloedssfeer afspelen. Misschien dat  'loslaten' een nog veel moeilijkere opgave is dan controle. Hoewel de controle hem vaak ook zit in het kunnen en durven loslaten van oude gewoontes en patronen...

Anyway...we hebben nog een twintigtal dagen te gaan. Genoeg tijd om alsnog de controle te verliezen en/of tot nieuwe inzichten te komen. Wordt vervolgd!

2 opmerkingen:

  1. Gelukkig maar dat je geen last hebt van ontwenningsverschijnselen… Ik werk met verslaafden en het is echt verschrikkelijk om te zien wat alcohol-verslaving met mensen doet :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed bezig! En dan geef je na de vasten gewoon een wijnproeffeest met al je vrienden. Ik ben een voorstander van af en toe een wijntje, maar heb gemerkt dat het tegenwoordig toch wel een flesje per twee weken is. Dat zint me niet. Ik vind die kleine flesjes ideaal, maar die heb ik nog niet in een biologische variant gezien. Jij wel?

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...