donderdag 8 augustus 2013

Studieschuld


Bron: ad.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl studieschuld

Al eerder kondigde ik aan dat ik een blog zou wijden aan de studieschuld van mijn vriend. We hebben elkaar ontmoet toen we allebei nog studeerden. Mijn collegegeld werd betaald door mijn ouders. Daarnaast kreeg ik nog een maandelijkse toelage en werkte ik gemiddeld 3 avonden in de week. Ik had dus voldoende geld om niet te hoeven lenen. Mijn ouders hebben mij ook altijd afgeraden om te gaan lenen. Bij mijn partner was de situatie anders. Hij moest zijn studie zelf bekostigen en kreeg ook geen structurele bijdrage van zijn ouders. Daarbij werkte hij niet veel. Doordat hij maximaal leende kon dat ook uit. Tegen het einde van zijn studie, in 2008, had hij een schuld staan van €41.460,73. Ja, je leest het goed. De rente bedraagt tot eind dit jaar 3,58%.

We hadden niet zoveel last van die schuld. Ik niet, omdat ik de studieschuld primair als zijn probleem beschouwde en niet die van mij. En hij niet, omdat hij het een logische consequentie vond van lenen: geld lenen kost geld en je moet het een keer terug betalen. Komt wel goed. Gelukkig waren we wel slim genoeg om bij de hoogte van de hypotheek rekening te houden met de maandlasten die gepaard gaan met deze schuld, ook al werd dat in 2010 door de bank toen nog niet meegenomen in de bepaling van de maximale lening die je kon krijgen. Daarnaast is partner, zodra zijn studie voltooid was en hij aan het werk ging, meteen begonnen met aflossen. De DUO (toen nog IB-groep) communiceert namelijk vrolijk naar alle net afgestudeerde studenten dat ze nog wel twee jaar kunnen wachten met hun schuld aflossen. Maar ondertussen loopt de rente vrolijk door en groeit de studieschuld. Weliswaar loste partner in het begin nog wat onregelmatig af, maar dit voorkwam dat de studieschuld nog groter werd.

De bewustwording rondom deze schuld groeide pas toen we terug vielen op 1 inkomen. Zijn baan hield op, omdat dit een meerjarig project was dat eindigde. We gingen ervan uit dat hij zonder problemen wel weer een nieuwe baan zou vinden. Maar, dit viel tegen. Maanden heeft hij zonder werk gezeten. De verplichte aflossing die hij aan DUO verschuldigd was bedroeg €292,79. Dit heeft hij door kunnen betalen door in te teren op zijn spaargeld. Ik nam alle vaste lasten, boodschappen etc. voor mijn rekening. Door zuiniger te leven lukte het om uit te komen en kon ik zelfs nog een klein beetje sparen voor het geval er iets kapot ging. Onze visie op geld veranderde in deze periode totaal.

Zodra partner weer werk gevonden had, besloten we dat we af wilden van de schulden. Hij zou werk maken van zijn studieschuld. We zijn het er beiden over eens dat zijn schuld nog steeds door hem afgelost moet worden. De aflossing betaalt hij dan ook van zijn eigen geld. Maar indirect draag ik daar net zo goed aan bij doordat we nog steeds alle vaste lasten, boodschappen etc. van mijn salaris betalen. Mijn  huishoudboekje is dan ook enkel gebaseerd op mijn salaris. Nu hij werk heeft betaalt hij wel €500 euro mee aan de hypotheek. In totaal zijn onze hypotheekkosten per maand namelijk €1059,-. Ik heb  een buffer bij elkaar gespaard van €10.000,- voor tegenvallers, werkloosheid etc. en ben nu bezig met het sparen voor een aflossing op het aflossingsvrije deel van de hypotheek.

Van zijn salaris tot en met juli gebruikte partner 40% om de schuld af te lossen en spaarde hij 10%. Doordat per augustus zijn inkomen daalt (lees hier waarom) zet hij het sparen op een laag pitje, maar blijft hij hetzelfde aflossen (dan 45% van zijn inkomen). De stand van zijn studieschuld is momenteel €24.008,48. Hij heeft dit jaar netto ruim €8.000,- afgelost. Sinds oktober 2008 is er netto bijna €18.000,- afgelost. Met rente erbij is dat nog veel meer. We zijn op de goede weg. Als we dit tempo kunnen aanhouden, is zijn studieschuld in 2016 helemaal afgelost. Daar kunnen we dan trots op zijn.


Inkomsten partner
t/m juli
vanaf augustus
Salaris
€ 1837
€ 1650
Uitgaven partner


Hypotheek bijdrage
€ 500
€ 500
Ziektekosten
€ 89,29
€ 89,29
Eigen risico
€ 40
€ 40
Telefoon
€ 34
€ 34
Vrije tijd/recreatie
€ 50
€ 50
Kapper etc.
€ 50
€ 50
Vervoer
€ 50
€ 50
Overig
€ 80
€ 80
Aflossing verplicht
€ 292,79
€ 292,79
Aflossing extra
€ 450
€ 450
Sparen
€ 200
€ 13

Natuurlijk had het ook anders gekund. Er is niemand die je verplicht om zo'n (hoge) schuld aan te gaan. Aan de andere kant maakte DUO het mensen wel erg makkelijk om te lenen. Toen ik nog een extra jaar ging studeren, werd er automatisch vanuit gegaan dat ik wel maximaal wilde lenen. Dit had ik helemaal niet aangevraagd. Om de maximale lening ongedaan te maken moest ik een wijzigingsformulier inleveren bij DUO. Ik was woest. Ik moest nota bene moeite doen om een lening ongedaan te maken die ik niet eens had aangevraagd! De 'lakse student' zal het wel prima vinden om maandelijks 800 euro op de bankrekening gestort te krijgen. Over de gevolgen van het aangaan van zo'n lening wordt bitter weinig voorlichting gegeven. Met het sociale leenstelsel zullen studenten waarvan de ouders de studie niet kunnen bekostigen noodgedwongen een lening aan moeten gaan. Dit hoeft op zich geen ramp te zijn, maar ik hoop dat studenten dan vooral goed geïnformeerd gaan lenen.

Als de studieschuld straks afgelost is, is dat zeker reden tot een feestje. Man, wat hou je dan ineens een geld 'over'. Gelukkig zijn er nog genoeg andere doelen te verzinnen om het geld aan te besteden: aflossing hypotheek, verstandig sparen voor het pensioen of een verre reis. Na het schrijven van dit stukje realiseer ik me pas goed dat het aflossen van die studieschuld geen soloproject is, maar  een project van ons beiden. Daarom plaats ik op mijn blog nu een thermometer die de stand van de studieschuld van partner bijhoudt. Elke aflossing is tenslotte winst voor ons allebei en motiveert ons om hier in te blijven investeren.


10 opmerkingen:

 1. Jullie betalen een hoge rentte op de studieschuld, zeg!! Bij ons is die rente een stuk lager (oneerlijk, eigenlijk!). Daarom hebben wij ervoor gekozen om de studieschuld alleen af te lossen wat we verplicht moeten aflossen en de hypotheek versneld te doen... Maar ik baal er ook van, hoor... want hier is precies dezelfde situatie: manlief heeft een studieschuld en ik had de mijne al afgelost voor ik hem leerde kennen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeetje, wat een bedrag, en wat een molensteen... Knap dat er al zo veel is afgelost!
  Gelukkig heb ik ook altijd meegekregen niet te lenen.
  Heb nu wel de zorg om gauw weer een baan te vinden, en dan weer heel hard te gaan sparen zodat mijn drie kinderen ook zonder lening kunnen studeren. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik me nu altijd afvraag als ik zie dat er elke maand geld ingepland wordt voor de kapper. Gaan jullie dan ook echt elke maand naar de kapper? Wij gaan pas naar de kapper als het nodig is en dat is zeker niet elke maand. Tenslotte groeit het haar niet hard, dus zal je ook niet echt voor schut lopen. Erger nog, ik ga maar één keer in het half jaar en soms 8 maanden. Dan is mijn korte kapsel wel inmiddels half lang geworden, maar dat interesseert me niet. Voor schut lopen doe ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zet elke maand een bedragje apart voor de kapper, maar ben nu al een aantal maanden niet geweest (moet nodig weer!) Mijn partner gaat wel elke 4-6 weken. Dat is zijn keuze en iedereen maakt weer andere keuzes. Zo gaat de een elke maand naar de kapper. De ander bespaart op de kapper, maar gaat wel elke maand uit eten.

   Verwijderen
 4. de rente was in 2008 inderdaad erg hoog, maar als ik het goed begrijp, dan zal dit jaar de rente opnieuw geindexeerd worden. Op dit moment staat die extreem laag. De rente van de schudieschuld van mijn vrouw is het vorig bijgesteld naar 0.6%! Daarom is het misschien niet verstandig om nu meer af te lossen dan noodzakelijk. Je kunt het geld beter investeren in het aflossen van de hypotheek, die blijft immers hoog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, begin 2014 verwachten we gelukkig een veel lagere rente. Vooralsnog gaan we voor én/én: aflossen op studieschuld én hypotheek. Rationeel gezien is het beter om eerst de schuld af te lossen met de hoogste rentestand, maar hier speelt ook een groot stukje 'psychologie'. Maar...goed punt om weer eens over na te denken.

   Verwijderen
 5. Ik vind dit superinteressant om te lezen, omdat onze kinderen nu de leeftijd bereiken van studeren. En wel of niet lenen is dus actueel voor ons. Enerzijds snap ik dat het een investering in de toekomst is, anderzijds houd ik niet van lenen, en lijkt het me voor de kinderen niet fijn om zo'n schuld te hebben.

  Wat vinden jij en je vriend er terugkijkend van? Was het het wel waard, of zou hij het nu anders doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij zou nog steeds wel lenen, alleen 'bewuster' en minder dan wat hij destijds gedaan heeft. Helemaal zonder lenen was het niet gelukt, omdat zijn ouders niet konden bijdragen aan de studie en overige kosten en dan moet je wel erg veel werken naast je studie wil je dat allemaal bij elkaar verdienen. Ik ben mijn ouders erg dankbaar voor het feit dat ze zoveel konden en wilden bijdragen aan mijn studie. Hierdoor begin je na je studie 'schoon' aan een nieuwe levensfase. Dat is gewoon heel prettig. Een kleine lening vind ik echter niet onoverkomelijk. En een paar uurtjes werken naast je studie in plaats van lenen lijkt me vanzelfsprekend en is naar mijn ervaring meer dan prima te doen naast je studie.

   Verwijderen
 6. Tijdens mijn studie was er een stukje lening voordat je een aanvullende beurs (gift) kon krijgen. Ik had het allebei niet nodig vanwege een zuinig leven en een baantje. Ik heb 3 maanden gewacht met het ongedaan maken van die lening, en wat had ik daar een spijt van toen ik het totaaloverzicht kreeg. Die 3 maandjes lenen + rente was hoger dan de in 6 jaar met moeite bij elkaar gespaarde Zilvervloot!

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kunt rijk en gelukkig worden als je een lege ATM-kaart kunt aanvragen, met deze kaart kun je 3000 euro per dag gedurende 6 maanden maken, ik ben momenteel in Spanje en ik gebruik deze kaart dagelijks om 3000 zonder problemen te maken. Ik maak ook gebruik van deze kaart in de supermarkt en ook om online aankopen veilig te doen.

  Als je deze kaart wilt hebben, neem dan contact op met de beroemde hacker Mr Divine (divinecardhacker@gmail.com) en je krijgt je eigen kaart afgeleverd bij je deur en de agent zal je precies laten zien hoe je de kaart moet bedienen, zodat je kan dagelijks je eigen 3000 maken. deze kaart werkt voor elk land, dus haal de jouwe nu.

  Om je kaart vriendelijk te contacteren: divinecardhacker@gmail.com of whatsapp +16317433683

  Dank je

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...