vrijdag 2 augustus 2013

Onrustige berusting en terugblik op juli


landvanmelkenhoning.blogspot.nl onrustige berusting en terugblik op juli

Goed nieuws vanaf het werkfront van partner: hij heeft zijn baan nog. Slecht nieuws: hij moet een paar honderd euro bruto salaris inleveren. Het werd hem eerst netjes gevraagd of hij bereid was om salaris in te leveren, 'ten gunste van het bedrijf'.  Maar met de huidige economische crisis is dat natuurlijk niet echt een vraag. Nee zeggen is geen optie sinds de banen niet voor het oprapen liggen. Dus dat is dat.

Aan de ene kant ben ik natuurlijk hartstikke opgelucht, maar aan de andere kant ben ik ook boos. Boos omdat er zo met je gesold kan worden. Boos omdat er weinig alternatieven zijn. Boos omdat ik mijn partner iets beters gun. Maar goed, ik probeer erin te berusten. Het is zoals het is. Geen man overboord. We eten er geen boterham minder om. Hoogstens kan partner nu iets minder aflossen op zijn studieschuld.

Dan maar naar de dingen waar ik wel controle over heb: de uitgaven over de maand juli. Ditmaal geeft het schema niet helemaal de werkelijkheid weer, omdat we op vakantie geweest zijn. Misschien tel ik volgend jaar de vakantie-boodschappen en dergelijke gewoon mee met het 'reguliere' budget. Dit heb ik nu allemaal onder het vakantiebudget laten vallen. Desalniettemin waren de boodschappen ietsjepietsje hoger dan begroot, omdat ik lekkers in huis gehaald had voor onze huizenruilers en daarna voor onszelf toen we weer thuis waren. De kledingpost is hoger dan begroot, omdat ik voor mij en partner op de valreep voor de vakantie nog wandelschoenen had gekocht. Wat overigens geen groot succes was... Het was natuurlijk handiger geweest om die dingen eerst fatsoenlijk in te lopen. Door de vakantie ben ik niet vaak naar het werk gereisd, dus dat scheelt ook meteen in de reiskosten. Daarbij kreeg ik een tientje terug van de Hollandsche Spoorwegen, omdat ik vertraging had. Ik ben een erg trouwe declareerder (is dat een woord?) als het om vertragingen gaat. Ten slotte heb ik nog flink wat kunnen sparen. Altijd fijn.

Wat gaat augustus ons brengen? Misschien een kleine besparing op de energie, omdat partner vanaf half augustus niet meer thuis, maar op kantoor gaat werken. Waarschijnlijk gaan we ook een deel van de inkomsten naar die vermaledijde bouwmarkt brengen, omdat we een verrot kozijn gaan vervangen. En ik ga kleren kopen en eindelijk weer eens een keer fatsoenlijk naar de kapper. Het wordt nog wat met mij.  


ITEM:
Totalen

INKOMSTEN:
€2.290
Sparen (10%)


Noodfonds
€670

Afschrijving
€0

Onderhoud
€0

Aflossing
€0

Pensioen
€0Woonlasten (25% - 35%)


Hypotheek
€559

Gemeentebelastingen
€68

Gemeentebelastingen
(€8)

Waterschap
€31

Waterschap
(€8)

Woonverzekering
€22

Klein onderhoud
€0

Inrichting
€7

Woningnet
€0

Woningnet
€1

Overig
€0Gas, water, licht (5% - 10%)


Gas en elektra
€109

Water
€34

Water
(€23)

Telefoon
€34

Internet
€32

Bankkosten
€13

Bankkosten
(€7)Voeding (5% - 15%)


Boodschappen
€249

Uit eten
€4Vervoer (10%- 15%)


Reiskosten
€190

OV-abonnement
€0

OV-abonnement
€5

Fietsonderhoud
€0

Fietsonderhoud
€3Kleding (2& - 7%)


Kleding
€89

Kleding
(€49)

Stomerijkosten etc.
€0

Stomerij etc.
€5Ziektekosten (5% - 10%)


Zorgverzekering
€89

Zorgkosten
€0

Eigen risico
€40Persoonlijke uitgaven (5% - 10%)


Toiletartikelen
€27

Make-up
€0

Kapper
€0

Kapper
€17

Persoonlijke ontwikkeling
€0

Persoonlijke ontwikkeling
€30

Cadeautjes
€0

Cadeautjes
€15

Overig
€0Vrije tijd (5% - 10%)


Recreatie
€71

Bibliotheekabonnement
€0

Bibliotheekabonnement
€4

Vakantie
€0

Vakantie
€0

7 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat je kwaad bent. Er kan als werknemer zo met je gesold worden en je kan zelf geen kant op. De zekerheid van een baan is nu belangrijk en het is gewoon slikken of stikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaren geleden werd bij al het personeel in het bedrijf waar mijn man werkt, 10 % van de mandwedde ingehouden als bijdrage om het bedrijf 'te steunen'. Wij hebben maar één inkomen, zaten met een afbetaling van de hypothecaire lening en hadden 2 studerende kinderen (oudste 6 jaar unief, jongste 5 jaar).Ons nettoinkomen inclusief kinderbijslag bedroeg toen rond de 1800 euro dus als je daar dan nog eens 200 euro mag op inleveren, schiet er niet echt veel inkomen over om met 4 volwassenen van te leven, studiekosten te betalen, hypothecaire lening te betalen..... Aanvankelijk werd gezegd dat die inlevering een tijdelijke maatregel was tot het bedrijf er weer bovenop was maar ik heb de indruk dat het begrip 'tijdelijk' in dit geval nogal rekbaar is.....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verschrikkelijk dat je zo met je rug tegen de muur wordt gezet om een stuk inkomen in te leveren. Heb je je jarenlang ingezet voor een bedrijf, moet je salaris inleveren als beloning... En de directieleden rijden waarschijnlijk al jaren in vette auto's... De reden dat ik hierop tegen ben, is dat de prijzen in de winkels, belastingen e.d. ook maar blijven stijgen. Zo word je feitelijk 'dubbel gepakt'. Natuurlijk heb ik begrip voor het feit dat je hiermee 'akkoord' gaat, want je hebt geen andere keuze... Hopelijk keert het tij snel en krijgt je partner een fikse loonsverhoging, want dat zou dan natuurlijk ook moeten kunnen... Succes met je maanduitgaven, je overzicht ziet er supergoed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is minder, zeg!
  Succes met de aanpassing in het budget!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,

  Kort vraagje tussendoor: je Ziektekosten(verzekering) staat gebudgetteerd op 89,- euro. Dat is voor mij erg laag. Kan ik het zo lezen dat je premie eigenlijk 89+40=129 euro zou zijn bij het basis eigenrisico? Als dat zo is, vind ik het een erg slimme manier, zolang je discipline hebt om je eigen risico bij elkaar te sparen..
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat klopt. Ik heb afgelopen december actief gezocht naar een goedkope verzekeraar met welkomstbonus, heb geen aanvullende verzekering behalve tandarts genomen en ben voor het maximaal eigen risico gegaan. Die 40 euro bespaar ik maandelijks ten opzichte van mijn vorige verzekeringspremie met een minimaal eigen risico en zet ik opzij om kosten die binnen het eigen risico vallen te bekostigen.

   Verwijderen
  2. Erg slim! Ik had nog nooit gedacht aan deze constructie. Deze manier neem ik aan het einde van het jaar van je over ;)

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...