maandag 19 augustus 2013

Smakelijk eten, onsmakelijke maden en afvalscheidingsperikelen


Bron: meerlanden.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl Smakelijk eten, onsmakelijke maden en afvalscheidingsperikelen

Met de boodschappen in huis hebben we onszelf de afgelopen dagen het volgende menu voorgeschoteld:
 • Couscous met een courgette-tomaten-rode pepersausje afgemaakt met dadels, walnoten en een flinke klodder griekse yoghurt. 
 • Zelfgemaakte tortilla's met een vulling van gehakt en groentes. De restjes overgebleven kaas eroverheen geraspt en nog even in de oven. Yummie! 
 • Kruidige basmatirijst met sperziebonen en kip.
 • Als tussendoortjes waren er homemade marmermuffins en worteltaart
 • Ook werden er twee broden gebakken: deze en deze.
Van de hoofdgerechten konden we elk twee dagen eten. Altijd fijn! Voor de rest kregen we een dag onverwacht een eter waarbij we van blijdschap het pretpotje hebben leeggeroofd en heerlijke Surinaamse roti hebben afgehaald. Ook werden we uitgenodigd voor een verjaardag/bbq. Ook niet verkeerd!

De boodschappen hadden naast smakelijk eten ook nog een oplossing gebracht voor een minder smakelijk fenomeen: een door maden gekoloniseerde GFT-bak. Deze GFT-bak had ik een paar weken terug aangevraagd bij de gemeente toen ik constateerde (al na 2,5 jaar...ahum) dat wij in tegenstelling tot enkele buurtgenoten niet beschikten over een GFT-bak. Ik ben uiteraard erg voor afvalscheiding (ik scheidde al wel netjes glas en papier), dus moest er zo'n bruin exemplaar komen. Geen punt, was binnen een dag geregeld. Het weer was natuurlijk prachtig afgelopen tijd, dus het werd aardig broeierig in de GFT. Daarbij kwam dat de heren van het vuilnis het ding weliswaar elke week komen legen, maar dat er dan altijd wel resten en restjes achterblijven die steeds minder plezant begonnen te geuren. Dus bewapende ik mij met de huishoudhandschoenen en een goede emmer sop om de GFT-bak weer als nieuw te laten glanzen (en ruiken). Pfff, valt niet mee om gewoon door te blijven ademen en te voorkomen dat je maag zich omdraait bij het zien van zoveel krioelende maden....gatver! Uiteindelijk is het piekfijn in orde gekomen met de GFT-bak (met de maden zelf iets minder), maar ik voorzag dat ik niet wekelijks zin had om dit klusje uit te voeren. Dus werd er even druk gegoogled en bleek de A.ction te voorzien in een oplossing door de verkoop van biovuilniszakken. Dit zijn biologisch afbreekbare vuilniszakken speciaal geschikt voor de GFT-bak. Hoezee, superfijn! Het afval scheiden in het Land van Melk & Honing kan dus vrolijk voortgezet worden. Daarbij vond ik tijdens het fietsen van een alternatieve route bij het boodschapppen doen (je moet je leven toch een beetje spannend maken) in de buurt ook een container voor plastic afval. Nu nog even nadenken hoe we dat handig kunnen aanpakken (geen zin in extra vuilniszakken in onze toch al niet supergrote cuisine) en het afval scheiden bereikt hier nog eens een hoogtepunt.

Groente/fruit
15%

Perssinaasappelen 2 kg
€ 2,89
A.ldi
Perziken 820 gram
€ 1,64
P.lus
Bananen
€ 1,00
Appie
Broccoli
€ 0,49
Appie
Sperziebonen 330 gram
€ 0,29
Appie
Komkommer
€ 0,69
Appie
Subtotaal
€ 7,00

Zuivel
22%

Belegen kaas
€ 4,80
Markt
Roomkaas
€ 0,55
A.ldi
Volle yoghurt
€ 0,65
Appie
Halfvolle melk
€ 0,59
A.ldi
Slagroom spuitbus
€ 0,89
A.ldi
Roomyoghurt 8 porties
€ 2,00
A.ldi
Roomboter 250 gram
€ 0,99
Appie
Subtotaal
€ 10,47

Huishoudelijke artikelen
3%

Huishoudhandschoenen
€ 0,46
A.ction
Biobakzakken 10 stuks
€ 1,02
A.ction
Subtotaal
€ 1,48

Tussendoortjes
7%

Mergpijpen
€ 0,89
A.ldi
Mueslirepen
€ 0,82
Appie
Paprikachips
€ 0,48
Appie
Chocopasta
€ 1,19
Appie
Subtotaal
€ 3,38

Kat
0%

Subtotaal
€ 0

Drank
16%

Wijn
€ 2,89
A.ldi
Wijn
€ 2,49
A.ldi
Limonade KC
€ 2,00
P.lus
Subtotaal
€ 7,38

Vlees/vis
15%

Schouderkarbonade 700 gram
€ 3,89
A.ldi
Gehakt half-om-half 500 gram
€ 1,60
A.ldi
Roompate
€ 1,29
A.ldi
Subtotaal
€ 6,78

Brood/rijst/pasta/aardappelen
13%

Tarwebloem
€ 0,39
Appie
Brinta
€ 0,79
A.ldi
Couscous
€ 1,39
Appie
Afbakbroodjes 5 stuks
€ 0,75
A.ldi
Brood met zonnebloempitten
€ 1,49
A.ldi
Volkerenbeschuit
€ 0,49
A.ldi
Knäckebröd
€ 0,92
A.ldi
Subtotaal
€ 6,22

Conserven
8%

Zalm in blik
€ 1,59
A.ldi
Knakworstjes
€ 0,75
A.ldi
Maïs
€ 0,55
A.ldi
Tomaten in blik
€ 0,35
Appie
Subtotaal
€ 3,59

Kruiden/smaakmakers etc.
1%

Bakpoeder
€ 0,47
P.lus
Subtotaal
€ 0,47

TOTAAL
46,77


5 opmerkingen:

 1. Dat doen ze in 'mijn' stad dan toch wat handiger! Hier hebben we één grote bio-bak, waar iedereen zijn GFT in kan doen. Dus geen centje last van als er restjes achterblijven :)

  Verder hebben wij zelf thuis een wormenbak en twee konijntjes... Dus het grootste gedeelte van ons groentenafval verdwijnt altijd die kant op :) Scheelt weer een loopje naar de bio-bak :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het meeste afval wordt ook door ons gescheiden. Tot ik vorig jaar ineens opmerkte dat de container voor de deur (woon in een appartement) waar altijd GFT op had gestaan ineens REST vermelde. Geen idee hoe lang ik daar (als gewoontedier) mijn GFT nutteloos in heb gegooid. Een rondje door de straat leerde dat alle GFT nu REST zijn geworden. Navraag bij de verhuurder leerde mij dat ze vonden dat de GFT containers niet genoeg werden gebruikt en met deze methode hoeft de ophaaldienst van het REST afval minder vaak langs te komen want meer containers dus meer ruimte.

  Vanwege de gigantische (not!) afmetingen van mijn keuken is er echt geen ruimte voor een aparte prullenbak met plastic afval. We hebben wel een tas in de berging maar daar gaan (omdat je er steeds 4 verdiepingen voor naar beneden moet om de zak te bereiken) alleen hele grote plastic verpakkingen in. De kleine plastic verpakkingen gaan om het werkbaar te houden toch maar in de gewone prullenbak die richting REST container gaan. Lastig is ook dat je hier pas op woensdag maar dan wel vóór 8:00 uur je zak met plastic afval op of bij de nogal vierkant uitgevallen oranje stip moet plaatsen. Tja, das niet heel haalbaar. Dus veel bewoners doen dat (net als ik) toch maar dinsdagavond. Met kraaien, kauwtjes, eksters, enz in de buurt is het eigenlijk 's morgens al een zooitje. Dat motiveert ook niet echt, leg je het keurig klaar eindigt het mogelijk nog als zwerfafval...

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vaak krijg je op de markt of bij de action een plastic zakje. Die hang ik op in de schuur en vul ze met plastic afval. Elke keer als ik op de fiets naar de supermarkt ga, neem ik een zakje mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je even een klein plankje tussen de deksel van je gftbak legt blijven de maden onderin je container zitten en ziet het er in ieder geval al een stuk frisser uit. In de zomer als het erg warm is doe ik vlees en visresten in een glazen pot die ik bij de restafval weggooi, want anders loopt je container zo ongeveer weg.:-) De kippen krijgen vooral groente en fruit, maar van de tuin gaat in de gft.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...