woensdag 18 december 2013

Nieuwe zorgverzekering: besparen met een keerzijde


Bron: frankwatching.com landvanmelkenhoning.blogspot.nl nieuwe zorgverzekering: besparen met een keerzijde

Het is de maand van het overstappen. Naast een nieuwe energieleverancier en een nieuw internet-abonnement zijn we tevens overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar. We hebben voor 2014 wederom gekozen voor een maximaal eigen risico en een extra tandartsverzekering van max. 250,-. In 2013 hebben we goed gebruik gemaakt van de extra tandartsverzekering. Dit kostte ons 147,- per persoon extra. Ik heb uiteindelijk 225,- vergoed gekregen en partner 153,69. We zijn dus goedkoper uit dan als we deze verzekering niet hadden afgesloten en alle kosten zelf hadden moeten dragen.
Het eigen risico van partner is niet aangeboord. Ik heb uiteindelijk 185 euro eigen risico betaald. Dit bleef dus onder het minimale verplichte eigen risico van 350 euro, waardoor het verstandig is gebleken om een maximaal eigen risico te hanteren.

Op de nieuwe verzekering krijgen we via mijn werkgever collectiviteitskorting. We betalen voor ons beiden in totaal 153,30 per maand, dus 1839,60 per jaar. Voor het eerst is het spaarsaldo toereikend om er voor te kunnen kiezen de jaarpremie in een keer te voldoen. Dit levert ons nog eens 3,1% korting op, waardoor het totaalbedrag uitkomt op 1782,48. Om dit ook volgend jaar weer mogelijk te maken zetten we in 2014 beiden maandelijks 74,27 euro opzij voor de premie in 2015.
Al met al zijn we in 2014 180,24 goedkoper uit.

Besparen is natuurlijk altijd fijn. Toch heeft deze besparing ook wel een keerzijde. Zorgverzekeraars hebben hun pijlen gericht op de gezonde consument die zo goedkoop mogelijk uit wil zijn en door de goede gezondheid makkelijker voor een hoog eigen risico en geen aanvullende verzekeringen kiest. De ouderen en chronisch zieken hebben het daardoor extra lastig gekregen. Zo is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om fysiotherapie onbeperkt te verzekeren. De aanvullende verzekeringen worden namelijk steeds minder rendabel en daarom steeds verder uitgekleed. Hierdoor komt het solidariteitsbeginsel, de basis van ons zorgverzekeringssysteem, onder druk te staan. Ik denk dat we ons hierover ernstige zorgen moeten maken. Liever zou ik de risico's eerlijker willen delen. Ik moet dan weliswaar iets meer betalen als gezond mens, maar verkeer dan wel in de wetenschap dat de meer kwetsbare mensen bovenop hun narigheid niet ook nog eens dubbel de rekening gepresenteerd krijgen.

5 opmerkingen:

 1. precies de vinger op de zere plek! dat eigen risico ben ik altijd kwijt en bij overstappen wordt je niet zo maar geaccepteerd voor aanvullenee modules. vrije keus is het niet voor iedereen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ons viel op dat de prijzen van de aanvullende verzekeringen zo hoog zijn tov de vergoeding die je kunt claimen. Wij sparen daarom liever zelf.
  Gelukkig is er in ons gezin niemand die dagelijks medicatie nodig heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien zijn er minder verzekeringen die fysio onbeperkt vergoeden maar ze zijn er zeker nog wel. Ik heb onbeperkte vergoeding. Ik heb €0,00 eigen risico verbruikt. Wel redelijk wat uit de aanvullende verzekering. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je je tandartsverzekering er uit hebt! Wij hebben die weggedaan omdat we duurder uit waren als we hem hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Masha, wil je vertellen bij wie jij je zorgverzekering hebt? Want voor zover ik weet is er bij alle aanvullende verzekeringen sprake van vergoeden vanaf de 21e behandeling, terwijl in het basispakket 9 behandelingen zitten. De 10e t/m 20e behandeling is dan voor eigen rekening, pas vanaf de 21e behandeling wordt het gezien als "chronisch" en dan pas weer vergoed.
  En voor iedereen: het solidariteitsbeginsel is steeds verder te zoeken, maar vergeet niet dat je vandaag kerngezond kunt zijn, en vanaf morgen chronisch ziek kan zijn!
  Anja

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...