maandag 16 december 2013

Nieuw internet abonnementAl enige tijd hebben we een internet abonnement voor zogenaamd 'snel' internet van 50 Mb. Aangezien er hier thuis aardig wat afgeïnternet wordt leek ons dat wel handig. Maar wat blijkt: de 50 Mb wordt eigenlijk nooit bereikt. Bij het meten van de internet snelheid van het downloaden bleken we maar aan een kleine 17 Mb te komen.

De beloofde 50 Mb zal waarschijnlijk nooit gehaald kunnen worden door de zogenoemde overboeking. Overboeking betekent dat de capaciteit van een internetverbinding gedeeld wordt met verschillende gebruikers, waardoor de maximumcapaciteit van zo'n verbinding niet gehaald wordt. De mate van overboeking wordt bepaald door de overboekingsfactor. De overboekingsfactor is de snelheid van een verbinding zoals die aan de klant beloofd is, gedeeld door het aantal gebruikers van die verbinding. Stel dat onze verbinding tevens door 19 andere bewoners uit onze staat wordt gebruikt, dan is de overboekingsfactor 20. Als alle 20 klanten in onze straat tegelijkertijd data ophalen van het internet, daalt de snelheid per gebruiker naar 50/20 Mb per seconde = 2,5 Mb per sec. De internetaanbieder gaat ervan uit dat die 20 klanten bijna nooit tegelijkertijd data ophalen of versturen, waardoor er meestal een hogere snelheid wordt ervaren.
In de praktijk blijkt echter dat er voor internetverbindingen voor consumenten een overboekingsfactor tussen de 20 en 100 gehanteerd wordt. Met een beetje pech is de snelheid soms dus maar een 0,5 Mb per seconde.

Extra centjes betalen voor een internet snelheid die we toch nooit bereiken willen we natuurlijk niet. Daarom zijn we overgestapt van 50 Mb naar 20 Mb. Dit kost ons 22 euro per maand en daarmee besparen we in vergelijking met ons oude abonnement 10 euro per maand. Toch weer mooi meegenomen.

Wil jij ook weten hoe snel je internet daadwerkelijk is? Kijk dan op de website van je provider of ga naar www.speedtest.nl.

2 opmerkingen:

  1. Interessant dit! Ik wist dit niet. Ik ga het zeker checken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is een mooie besparing zeg! Ook vreemd dat je van de 50mb maar 17mb overhoudt... Maar goed, dat is overal volgens mij zo: wij betalen voor 8mb en krijgen 4 a 4.5 mb...

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...