maandag 19 november 2012

Ode aan de bibliotheek

New York public library
Als er één voorziening is waar ik ontzettend blij van wordt, dan is het wel de bibliotheek. Als kind las ik al graag en was het werkelijk een feest om samen met mijn vader naar de bibliotheek te mogen. We namen dan stapels boeken mee naar huis om ze vervolgens in een ruk uit te lezen.
Ook nu nog kom ik er wekelijks en struin dan alle boekenkasten af op zoek naar interessante en aansprekende boeken. Ik heb daarbij vooral een zwak voor kookboeken. Ook al komt het er niet altijd van om er iets uit te koken, ik kan al enorm genieten van het bladeren in kookboeken en me verlekkeren aan de smakelijke foto's.

De bibliotheek lijkt steeds drukker bezocht te worden. De bieb leent zich er namelijk uitstekend voor om rustig in een tijdschriftje te bladeren, op je laptop te werken (wifi) of te studeren en zelfs een Latte Macchiatto met Strawberry Cheesecake is tegenwoordig binnen handbereik.

Voor een abonnement betaal ik hier zo'n 45 euro per jaar. De drempel om lid te worden is dus erg laag. Om al die informatie en cultuur laagdrempelig te kunnen blijven aanbieden zijn bibliotheken afhankelijk van subsidie. Gemiddeld geeft een gemeente zo'n 25 euro per inwoner uit aan subsidie voor de bibliotheken. Dat er bezuinigd wordt is nog niet zozeer te merken aan stijging van de contributie, maar wel aan de sluiting van diverse wijkfilialen. Ik fiets graag een stukje verder om naar de centrale bibliotheek te gaan (gewoonweg omdat de keus daar groter is), maar voor mensen die minder mobiel zijn is sluiting van het nabije wijkfiliaal natuurlijk erg jammer.

Sinds de periode dat het financieel iets krapper werd in ons land van Melk en Honing ben ik de bibliotheek nóg meer gaan waarderen. De neiging om boeken of dvd's te kopen is nagenoeg verdwenen. Alles wat ik wil lezen kan ik vinden in de bieb. Soms moet ik een gewenst boek eerst reserveren en dan een tijdje wachten, maar dat maakt het moment waarop ik het boek kan ophalen alleen maar leuker! Boeken die ik nog in 'bezit' heb, zet ik op Marktplaats. Erg leuk om andere mensen daar een plezier mee te doen. Zelf lees ik een boek zelden vaker dan één keer.

Lid zijn van de bibliotheek kan een hele hoop geld besparen. Het lidmaatschap is één van de bewijzen dat besparen vooral ook erg leuk kan zijn. Voor mensen (zoals ik) die zich moeilijk kunnen houden aan de inlevertermijn is er tegenwoordig zelfs de emailservice om je te herinneren aan de inleverdatum. En mocht je op de inleverdatum geen tijd hebben, kun je je boeken altijd nog vanuit je luie stoel online verlengen. Ook eventuele boetes kunnen dus geen gaten meer slaan in die strakke begroting. Kortom, ik ben FAN.

Ga jij naar de bibliotheek?

3 opmerkingen:

 1. Hallo, ik las op een andere site waar je een reaktie had geplaatst over bibliotheken, dat je het boek de waarde van stilte op je nachtkastje hebt liggen. Ben erg geïnteresseerd hierin maar kan er niets over vinden. Misschien kan je me de schrijver laten weten of subtitel of zoiets.
  Alvast bedankt, Dirkje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Dirkje, het boek gaat over de waarde van stilte maar heet: Tijd nemen van Leo Fijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dank je wel, groet Dirkje

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...