donderdag 27 juni 2013

Kruipruimte isolerenEr is weer een klusje geklaard! We hebben opdracht gegeven tot het isoleren van de kruipruimte met D.rowa chips. Dat zijn thermochips gemaakt van polystyreen die lijken op piepschuimballetjes. Gisteren zijn ze langs gekomen om de chips in de kruipruimte te spuiten.

Waarom kruipruimte isolatie?
Ons huis is gebouwd in 1910 en kent nog houten vloerbalken. De vorige bewoner had het huis eerder al in de verkoop gedaan, maar heeft het huis weer uit de verkoop gehaald toen bleek dat de vloerbalken verrot waren en aangetast door zwam. De vloerbalken zijn vervangen en de zwam bestreden. Bij aankoop van het huis hebben we een garantiebewijs gekregen voor de zwambestrijding, dus dat zou de komende jaren goed moeten zitten. Helaas uiten de nadelen van een vochtige kruipruimte zich door een koude vloer en...NAAKTSLAKKEN.
Met name tijdens het natte seizoen kom je deze ongewenste huisdieren tegen. En als je ze zelf niet ziet, dan vind je wel hun slijmerige sporen op het laminaat, op de muren en bij het kattenvoer. Ze blijken namelijk dol op kattenvoer. Hopelijk leidt de isolatie tot aangenamere temperaturen en het wegblijven van ongewenste bezoekers. Een ander belangrijk voordeel van isolatie is de besparing op energiekosten. 

Kosten
Voor niks gaat de zon op. De portemonnee kan dus getrokken worden als je de kruipruimte wilt isoleren. In principe kun je de chips ook zelf in je kruipruimte aanbrengen. Wij hebben er voor gekozen om het te laten doen. We zijn geen grote klussers en het rondkruipen in een lage bedompte kruipruimte is niet onze favoriete vrijetijdsbesteding. Mijn vader is goud waard als het gaat om klussen in huis. Hij komt ons heel vaak helpen, maar ik wil hem niet constant vragen voor klussen, zeker niet in een donkere kruipruimte. Overigens heb je een flinke auto nodig of veel geduld om heen en weer te rijden, want die zakken met thermochips zijn aardig groot. De factuur zal €800,- bedragen. Dat is zo'n €26,50 per vierkante meter en is inclusief 6% BTW. Ze waren ongeveer een uurtje bezig. 
Effect
Ik ben erg benieuwd wat de isolatie ons aan kostenbesparing gaat opleveren. Ik houd inmiddels al een tijdje de meterstanden bij, dus kan gaandeweg zien of we er iets mee opgeschoten zijn. Ik ben benieuwd. Vooralsnog voelt het goed om duurzaam te investeren in het huis. Het is even een flink bedrag. Hopelijk betaalt het zich terug. 

 

9 opmerkingen:

 1. Nu maar hopen dat je geen lichamelijke klachten krijgt, hoofdpijn,benauwdheid,moe,enz. Was dinsdag (?) in het nieuws, een hele buurt waar dit ook was gedaan!! Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @anoniem, waardoor zouden lichamelijke klachten dan veroorzaakt worden ? Uitwaseming van chemische troep van die 'chips' ?liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als het een gezonde en goede investering is , kun je het geen dure maatregel noemen , het is dat ik in een huurhuis woon en hier niet al te lang ,meer wil blijven wonen anders ging ik mij er in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het nog even terug gekeken.....daar word het purschuim genoemd. Purschuim bestaat uit twee chemische bestanddelen die samengevoegd worden. Na het spuiten moet dat hard worden, maar als dat proces niet stopt komen er giftige dampen vrij. Het is in een buurt in Heereveen. De GGD doet nu onderzoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het Heerenveen-verhaal is inderdaad purschuim en niet deze vorm van isolatie. Overigens zijn er ook biologische producten voor kruipruimte isolatie op de markt voor degenen die dit spul niet aandurven. Ik verwacht eerder gezondheidsklachten van een vochtig huis dan van deze isolatie. De chips bestaan voor 98% uit lucht, voor zover ik weet niet schadelijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukkig is dit een ander verhaal. Lijkt me een drama daar in Heerenveen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben zeer benieuwd of je verschil merkt. Qua prijs vind ik het te overzien.
  Houdt je ons op de hoogte?
  's Winters vind ik mijn vloer ook koud optrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik wil hier graag op reageren dit zijn drowachips,dus geen thermochips totaal iets anders
  vergelijk maar eens de r-waarde en hoe ze er uit zien en de prijs per m2.
  Thermochips de R-waarde is veel hoger en de m2 € 16,00 .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb tempexafval uit de container van de locale expert gebruikt
  klein gemaakt tot max 2cm eerst nat maken met iets afwasmiddel is het niet zo staties
  zelfde effect kost niets alleen veel tijd

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...