Er is weer een klusje geklaard! We hebben opdracht gegeven tot het isoleren van de kruipruimte met D.rowa chips. Dat zijn thermochips gemaakt van polystyreen die lijken op piepschuimballetjes. Gisteren zijn ze langs gekomen om de chips in de kruipruimte te spuiten.

Ons huis is gebouwd in 1910 en kent nog houten vloerbalken. De vorige bewoner had het huis eerder al in de verkoop gedaan, maar heeft het huis weer uit de verkoop gehaald toen bleek dat de vloerbalken verrot waren en aangetast door zwam. De vloerbalken zijn vervangen en de zwam bestreden. Bij aankoop van het huis hebben we een garantiebewijs gekregen voor de zwambestrijding, dus dat zou de komende jaren goed moeten zitten. Helaas uiten de nadelen van een vochtige kruipruimte zich door een koude vloer en...NAAKTSLAKKEN.
Met name tijdens het natte seizoen kom je deze ongewenste huisdieren tegen. En als je ze zelf niet ziet, dan vind je wel hun slijmerige sporen op het laminaat, op de muren en bij het kattenvoer. Ze blijken namelijk dol op kattenvoer. Hopelijk leidt de isolatie tot aangenamere temperaturen en het wegblijven van ongewenste bezoekers. Een ander belangrijk voordeel van isolatie is de besparing op energiekosten.
Kosten
Voor niks gaat de zon op. De portemonnee kan dus getrokken worden als je de kruipruimte wilt isoleren. In principe kun je de chips ook zelf in je kruipruimte aanbrengen. Wij hebben er voor gekozen om het te laten doen. We zijn geen grote klussers en het rondkruipen in een lage bedompte kruipruimte is niet onze favoriete vrijetijdsbesteding. Mijn vader is goud waard als het gaat om klussen in huis. Hij komt ons heel vaak helpen, maar ik wil hem niet constant vragen voor klussen, zeker niet in een donkere kruipruimte. Overigens heb je een flinke auto nodig of veel geduld om heen en weer te rijden, want die zakken met thermochips zijn aardig groot. De factuur zal
€800,- bedragen. Dat is zo'n €26,50 per vierkante meter en is inclusief 6% BTW. Ze waren ongeveer een uurtje bezig.

Ik ben erg benieuwd wat de isolatie ons aan kostenbesparing gaat opleveren. Ik houd inmiddels al een tijdje de meterstanden bij, dus kan gaandeweg zien of we er iets mee opgeschoten zijn. Ik ben benieuwd. Vooralsnog voelt het goed om duurzaam te investeren in het huis. Het is even een flink bedrag. Hopelijk betaalt het zich terug.