zaterdag 5 juli 2014

Het zekere voor het onzekere

Bron: elsevierfiscaal.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl Het zekere voor het onzekere

 Ik dacht altijd dat het wel heel gek moest lopen als je in Nederland niet krijgt waar je recht op hebt. Toch blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Een voorbeeld: als werknemer heb je recht op vakantiegeld. Op het moment dat je een andere baan krijgt en je oude werkgever verlaat, krijg je dan ook meestal netjes tegelijk met je laatste salaris je vakantiegeld uitbetaald. Vakantiegeld is immers uitgesteld loon.

De realiteit
In ons geval had partner dat ook schriftelijk bevestigd gekregen, evenals de uitbetaling van extra gewerkte dagen. Helaas bleek papier geduldig, en wij steeds minder. Natuurlijk probeer je dat eerst netjes op te lossen met een vriendelijk mailtje. Meer tijd nodig? Geen probleem. Daarna nog eens een mailtje. Even herinneren, je kunt in de drukte wellicht iets vergeten. Maar dan, geen reactie! Als de communicatie ophoudt is het zoeken naar andere wegen. Een aangetekende brief bijvoorbeeld. En warempel, het communicerend vermogen bleek na zo'n formeel papierkunstwerkje toch weer toe te nemen. Werkgever wachtte nog op betaling van een klant. Huh? Je salaris hangt af van het feit of een klant al of niet betaalt? Volgens mij hoort dat bij het ondernemersrisico en sta je daar als (ex)-werknemer buiten. Dat hebben we hem dan ook medegedeeld. Maar ja, zou werkgever daar ook zo over denken?

Kosten juridische procedures
We zijn niet verzekerd voor rechtsbijstand. Daarom hebben we advies ingewonnen bij het Juridisch Loket. Volgens de mevrouw daar was er na een aangetekende brief eigenlijk nog maar 1 manier: de werkgever dagvaarden. Tja, dat waren nou niet bepaald de omgangsvormen die we gewend waren. Maar ja, als er niets anders op zit...we hadden dan een jurist nodig om voor ons de dagvaarding op te stellen. Rechtsbijstandverzekeraars hebben voor onverzekerden bepaalde pakketten die je kunt afnemen. Ook zijn er natuurlijk advocatenkantoren die bereid zijn om je hierin bij te staan, mits je bereid bent om een flink uurtarief neer te tellen. Mocht je dat niet zien zitten, zijn er op internet talloze voorbeelden om dagvaardingen op te stellen. Een deurwaarder moet deze dagvaarding vervolgens 'betekenen'. Dit kost  € 70,85. De griffiekosten zijn afhankelijk van de dagvaarding € 59,- tot € 196,-. In de dagvaarding kun je vragen de schuldenaar te veroordelen tot het betalen van deze kosten, met eventueel ook de wettelijke rente. Als de rechter jou als schuldeiser in het gelijk stelt, kan de deurwaarder met het vonnis van de rechter beslag leggen op loon, auto of inboedel van de schuldenaar.

Wijzer...
Gelukkig kwam het niet zo ver. Er verscheen uiteindelijk toch het verschuldigde bedrag op de rekening. Ondertussen zijn we natuurlijk een stuk wijzer geworden als het gaat om dit soort juridische verhalen. Maar ik kreeg er ook wel buikpijn van. Wat een nare manier om zo met elkaar om te moeten gaan. Daarbij maakte ik me ook wel zorgen over de kosten en of die dan wel in verhouding stonden met het verschuldigde bedrag. En ik begon ernstig te twijfelen of we er wel verstandig aan deden om niet rechtsbijstand verzekerd te zijn. Zouden we niet het zekere voor het onzekere moeten nemen?

Rechtsbijstandverzekering
Via de Consumentenbond vond ik dat ik voor minimaal €20,28 per maand verzekerd kon zijn voor de gebieden consument, inkomen, fiscaal recht en vermogen, verkeer, wonen en eigen woning. Daarbij moet je echter ook goed kijken naar je eigen risico, de 'franchise'  (minimum belang waarbij verzekeraar bereid is je bij te staan), maximale vergoeding, wachttijden en uitsluitingen.
Je weet natuurlijk nooit van tevoren wat de kans is op een conflict. Omstandigheden die de kans op een conflict vergroten zijn bijvoorbeeld het hebben van een (groot) gezin, regelmatig van baas wisselen of verhuizen en vaak op de weg zitten. Geen van deze factoren zijn echt van toepassing op ons, behalve misschien het feit dat partner door tijdelijke contracten vaker van werkgever wisselt. Vooralsnog kies ik ervoor om het risico te nemen. We verzekeren ons niet extra bij en gaan er vanuit dat we voorlopig geen conflicten meer zullen krijgen. Of dit verstandig is zal de tijd ons leren.

Wat vind jij van rechtsbijstandverzekeringen? Noodzakelijk of overbodig?

1 opmerking:

  1. Voor ons is de rechtsbijstandsverzekering nodig. Eerder altijd lid geweest van de bond, maar aangezien manlief nu bij een bond hoort die eigenlijk niets met zijn echte werk van doen heeft hebben we ervoor gekozen om de rechtsbijstand via een verzekering te regelen. Ook voor geschillen ed met leveranciers. Vaak helpt alleen aangeven dat je het zat bent en de rechtbijstand zult inschakelen al voldoende om mensen wakker te schudden. Zo niet dan is het een kwestie van een telefoontje en het wordt geregeld. Ik heb er nu enkele keren gebruik van gemaakt, toen mensen niet opschoten met betalen van de schade veroorzaakt door hen en hun auto. Lekker relaxed als je weet dat je er zelf niet achteraan hoeft. Tot nu toe nog geen echte grote geschillen gehad, maar wil t risico niet lopen.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...