zondag 15 juni 2014

Een mensenleven is onbetaalbaar


Bron: reanimatiezaanstreek.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl Een mensenleven in onbetaalbaar

Een paar weken terug heeft iemand het leven van ons lieve nichtje gered, die in het zwembadje in de tuin verdronken was. Deze persoon, die we eeuwig dankbaar zullen zijn, wist hoe hij moest reanimeren en kon in die cruciale minuten voordat de ambulance er was handelen.
Na van de schrik te zijn bekomen realiseerden partner en ik dat we eigenlijk niet zouden weten hoe we zouden moeten handelen bij iemand die stopt met ademen. We zouden natuurlijk 112 bellen, maar dan houdt het verder op. We besloten daarom om ons in te schrijven voor de cursus Reanimeren bij het Rode Kruis.

Reanimatiecertificaat
Inmiddels zijn we trotse eigenaar van een certificaat dat aantoont dat we kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen. De AED is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. Indien nodig geeft het een elektrische schok, waarmee het hart min of meer gereset wordt. De eerste 6 minuten zijn cruciaal, want daarna ontstaat er onherstelbare schade. Door in die eerste 6 minuten te reanimeren vergroot je de overlevingskans. De overlevingskans wordt nog iets groter bij gebruik van een AED. Een groene sticker op het raam met AED erop laat zien waar je in geval van nood een AED kunt halen. Meestal hebben supermarkten of gezondheidscentra er een hangen. Na de cursus hebben we meteen gekeken waar bij ons in de buurt de dichtstbijzijnde AED hangt, zodat we in geval van nood niet hoeven te zoeken.

De cursus
De cursus heeft ons in 4,5 uur stap voor stap door het 'protocol' geleid. Door de dingen elke keer te herhalen kunnen we dit protocol nu letterlijk dromen. Door te oefenen op reanimatiepoppen hebben we kunnen ervaren hoe diep je moet drukken bij het geven van hartmassage. Het borstbeen dien je zo'n 5 a 6 cm in te drukken. Daarvoor moet je aardig wat kracht zetten. Na het oefenen op de poppen voel ik nog steeds mijn hand en zelfs mijn buikspieren, omdat het reanimeren fysiek echt zwaar is. Ook hebben we geoefend met het beademen om er gevoel bij te krijgen wanneer je daadwerkelijk lucht in de longen blaast. Als je het hoofd niet ver genoeg naar achteren brengt, de neus niet goed sluit of je mond niet goed over die van het slachtoffer brengt komt er geen lucht in de longen en is de beademing veel minder effectief.

De kosten
Het lijkt enorm arbitrair om het over de kosten van zo'n cursus te gaan hebben. Mocht je immers ooit een leven kunnen redden, dan is dat letterlijk onbetaalbaar. De cursus kost 50 euro en het certificaat dat je daarmee behaald is 2 jaar geldig. Na 2 jaar dien je een herhalingscursus te doen, die iets goedkoper zal zijn. Enkele ziektekostenverzekeraars vergoeden dergelijke cursussen. Daar wij slechts het basispakket hebben, wordt dit bij ons niet vergoed. Toch loont het om er even je polis op na te kijken. Ik ga nog wel op mijn werk navragen of deze cursus vergoed kan worden door werkgever in het kader van Bedrijfshulpverlening. En zo niet, dan maakt het nog niets uit. We zijn blij dat we nu goed voorbereid zijn. 

Ook geïnteresseerd in het volgen van een dergelijke cursus? Kijk dan op de website van het (lokale) Rode Kruis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...