zondag 16 februari 2014

De jaarafrekening van de energie


Bron: bnr.com landvanmelkenhoning.blogspot.nl De jaarafrekening van de energie

Nu ik de meterstanden wekelijks bijhoud, is de komst van de eindnota van de energiemaatschappij al een stuk minder spannend. Je weet immers of je binnen het afgesproken verbruik bent gebleven en kunt dan al voorzien of je iets terugkrijgt of misschien iets bij moet betalen.

Grip op je energienota
Dat dit niet in elk huishouden het geval is bleek uit een gesprekje met een collega. Hij moest tot zijn schrik ruim 800 euro terugbetalen. Bij verder doorvragen bleek hij eigenlijk niet goed te weten wat zijn verbruik was. Hij meende zich te herinneren dat hij de meterstanden een keer moest doorgeven. Om een of andere reden was dit niet aangekomen en heeft de energieleverancier zijn verbruik ingeschat en op basis daarvan de afrekening gemaakt. Aan overstappen had hij eigenlijk niet gedacht. Teveel gedoe, want de prijzen waren toch overal zo'n beetje hetzelfde.

Zelf zou ik enorm de zenuwen krijgen van het geen grip hebben op mijn verbruik. Zo lijkt het afnemen van energie eerder op een spelletje bingo. Je moet maar afwachten of je wel of niet in de prijzen valt.  Het is tegenwoordig een ingesleten patroon geworden om even een blik te werpen op de meterstanden en in te voeren in de Energiemanager Online. Hiervoor krijg ik via de email wekelijks een herinnering. Op die manier blijf je je bewust van je verbruik. Bij koude dagen merk je direct dat het gasverbruik oploopt en herinner je jezelf eraan om te proberen die verwarming met mate te gebruiken. Bij stijgend elektriciteitsverbruik word je weer even wat scherper op het niet onnodig laten branden van lichten etc.

Ook overstappen hoort nu bij het jaarlijkse ritueel. De prijzen per m3 en kwh verschillen inderdaad niet heel erg veel, maar alle beetjes helpen. Daarbij kan met name de welkomstkorting bij overstap interessant zijn. Deze korting zorgt tevens voor een soort 'buffer' mocht je het ingeschatte energieverbruik toch gaan overschrijden. Overigens kun je natuurlijk altijd zelf je voorschotbedrag verhogen als je ziet aankomen dat het verbruik hoger uit gaat vallen. Daarmee spreid je de extra kosten in plaats van dat je in een keer een dikke rekening van de energieboer op de deurmat krijgt.

Ons verbruik
Ons verbruik van afgelopen jaar was ingeschat op 1506 Kwh aan elektriciteit en 1290 m3 aan gas. Uiteindelijk hebben we 1380 Kwh aan elektriciteit (-126 Kwh) en 1237 m3 aan gas (-53 m3) verbruikt. De totale kosten waren €1251,47. Ons voorschotbedrag in totaal was €1300,-. We krijgen dus €56,53 terug. Daarnaast kregen we bij de overstap ook een welkomstkorting van €226-. Deze wordt pas achteraf uitgekeerd. Uiteindelijk krijgen we dus €282,53 terug.

Voor komend jaar is het verbruik ingeschat op 1567 Kwh aan elektriciteit en 1176 m3 aan gas. Voor wat betreft de elektriciteit zitten we dus ruim. De ingeschatte hoeveelheid gas ligt zo'n 60 m3 lager dan we het afgelopen jaar verbruikt hebben. Voor mij nog onvoldoende reden om het voorschotbedrag aan te passen. Ik ga de uitdaging maar gewoon aan :)

Terugblik op vorige jaren
Op sommige eindafrekeningen vind je ook het historisch verbruik terug. Dat ziet er bij ons als volgt uit:2009
2010
2011
2012
2013
Kwh (elektra)
1466
2384
1971
1481
1380
m3 (gas)
2156
1548
1494
1181
1237We hebben een rijtjeshuis uit 1910, wonen er met z'n 2-en en beschikken over 70m2. Voor het verbruik in 2009 kunnen we niet verantwoordelijk gehouden worden, want toen woonden we nog niet in dit huis. In oktober 2010 zijn we hier ingetrokken en hebben toen meteen de CV-ketel vervangen. In 2011 zijn de ramen vervangen door dubbelglas. In 2013 is de kruipruimte geïsoleerd. Al met al zie je een dalende lijn in het verbruik van zowel gas als elektriciteit. In 2013 zie je wel een lichte stijging van het gasverbruik. Dit kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld koude dagen of misschien toch toenemende laksheid ;) Al met al ben ik tevreden met het verloop van deze grafiek. Hopelijk kunnen we in 2014 de dalende trend blijven volhouden. Maar, op een gegeven moment zul je de limiet ook een keer bereikt hebben. De verwarming staat hier meestal op 18ºC, met soms een uitloopje naar 19. Lager dan dat willen we niet gaan, want dan komt het woongenot in het geding. 

Hoe zien jouw verbruik en eindafrekening eruit? 

13 opmerkingen:

 1. Mooi om je gasverbruik zo te zien dalen door je investeringen. Hoe bevalt de isolatie van de kruipruimte?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lastig om te zeggen omdat we de isolatie nog niet zo lang hebben en de winter vooralsnog erg zacht is. De vloer lijkt minder koud te voelen, maar uit het energieverbruik tot nu toe kan ik nog geen conclusies trekken. Wel duidelijk minder vieze naaktslakken!

   Verwijderen
 2. Hartstikke fijn, een lekker bedrag terug.! En je ziet dat als je er bewust mee bezig bent, het altijd in je voordeel werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Electriciteit is netjes. Gas schrik ik wel van. Wijrijtjeshuis 2 volwassenen en 1 kind van 2, elke dag iemand overdag thuis behalve woensdags en we zitten rond 520 m3 gas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind de hoeveelheid gas die jullie gebruiken zeer hoog. Wij wonen in een halfopen bebouwing, zijn met 2 personen en ik ben altijd thuis en op onze laatste jaarafrekening (juli 2013) was het gasverbruik 622 m3. Wij verwarmen (condensatieketel) en koken op gas. We verwarmen enkel de leefruimtes en badkamer, slaapkamers en de boven worden niet verwarmd.
  Jullie elektriciteitsverbruik vind ik dan laag want wij hadden bij de laatste afrekening een totaalverbruik van 3179 kwh elektriciteit (1197 kwh op dagtarief, 1982 kwh op nachttarief). Jullie elektriciteitsverbruik ligt dus een heel pak lager of het onze. Wij laten nochtans nergens licht branden in ruimtes waar niemand is, hebben energiezuinige toestellen en alle verlichting heeft ledlampen. Enkele maanden geleden hebben we onze 30 jaar oude elektrische boiler (op nachttarief) vervangen door een warmtepompboiler die een pak minder zou verbruiken. Ik noteer wekelijks de meterstanden van water, gas en elektriciteitsverbruik en 'zie' nu wel al dat er minder elektriciteit op nachttarief verbruikt wordt wellicht door het gebruik van de warmtepompboiler. De WPB werkt ook enkel gedurende de daluren vandaar de daling van het verbruik tijdens de nachturen. Ik bak elk weekend 8 broden (nachttarief) waarmee we net de week rondkomen. Indien ik geen brood meer zou bakken en brood zou kopen, zou ik natuurlijk ook minder elektriciteit verbruiken of nu. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Robb en Liesbet,
   Ik denk dat meespeelt dat ons huis vrij oud is (uit 1910). Nieuwere huizen zijn vaak een stuk beter geïsoleerd. Op MilieuCentraal vind je een tabel met gemiddeld gasverbruik. Volgens die tabel zouden wij gemiddeld 2300 m3 gas moeten verbruiken. Daar zitten we gelukkig ruim onder. Resp. 520 m3 en 622 m3 is inderdaad wel weer een stuk lager! Klopt het dat jullie huizen minder oud zijn? Anders zou ik niet weten waarom wij zoveel meer verbruiken.

   Verwijderen
  2. @Land van melk en honing, onze woning dateert van 1982. Sinds vorig jaar hebben we geïnvesteerd in dakisolatie voor het hellende dak én voor het platte dak boven keuken en living. Of we door die isolatie nog minder verbruik zullen hebben, is nog moeilijk in te schatten vooral omdat we dit jaar eigenlijk nog geen echte winter gehad hebben. In elk geval 'voelt' het in huis en op zolder veel warmer aan ondanks we dezelfde temperatuur of voor de isolatie hanteren. We hebben het gevoel dat de koude niet zo 'op ons valt'. Ons huis heeft overal dubbel glas (van 1982) en aan de de zuidwestkant ligt een vrij grote veranda waar het minste zonnestraaltje voor warmte zorgt. Deze namiddag was het in de veranda 26° en de schuifdeuren naar keuken en living hebben de ganse namiddag opengestaan. Op die manier stroomt de gratis warmte in ons huis binnen en moet de centrale verwarming niet opstaan. De veranda vormt ook een sas waardoor het in huis minder afkoelt als we naar buiten gaan. Ik denk dat we daardoor ook vrij veel gas besparen als het een beetje zonnig is.
   Jullie gasverbruik ligt misschien ook hoger doordat jullie sanitair warm water met gas wordt opgewarmd ? liesbet

   Verwijderen
  3. Klopt, gas wordt ook gebruikt voor verwarmen van het water. Dat tikt dus best aardig aan.

   Verwijderen
 5. Ik dacht even dat je zonnepanelen op je dak hebt staan, zo weinig kWh per jaar voor twee personen.
  Hoe is het mogelijk, denk ik dan. Goed gedaan!
  Hoe lang doen jullie met handdoeken en beddengoed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag me ook af hoe het mogelijk is om zo'n laag elektriciteitsverbruik te hebben. Wij zijn ook maar met twee maar hebben iets meer of het dubbel van het verbruik van artikelschrijfster.liesbet

   Verwijderen
  2. We hebben geen vaatwasser, geen droger en geen televisie. Misschien dat het elektriciteitsverbruik daarom lager is.

   Verwijderen
  3. Vaatwasser en droger hebben we niet. Onze tv is een plasma tv en die verbruiken wel meer en tv speelt hier ongeveer 4 u per dag waarvan één uur op nachttarief zit (vanaf 22 u)
   De decoder die we van telenet huren is ook niet bepaald een zuinig toestel, de routers verbruiken ook continu maar of dat ons hoge verbruik verklaren ????
   We hebben ook twee grote diepvriezers continu aanstaan : één diepvriesbak en één diepvrieskist. Bij aankoop waren dat zuinige toestellen maar ze zijn ondertussen ook al een jaar of tien denk ik.
   Onze frigo is een recent toestel en is met invertor en dat zijn zeer zuinige toestellen.
   De (voorhistorische) radio speelt hier ook ganse dagen misschien dat een huidig model minder verbruikt ?liesbet

   Verwijderen
 6. Ik ben op dit moment op een rijtje aan het zetten wat ik eigenlijk precies betaal.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...