zaterdag 25 januari 2014

Huisonderhoud: nieuwe dakbedekking

Bron: http://www.365propertymaintenance.co.uk landvanmelkenhoning.blogspot.nl Huisonderhoud: nieuwe dakbedekking
Zo af en toe moet je er als huiseigenaar aan geloven: het noodzakelijke huisonderhoud. Er wordt aangeraden om jaarlijks een bedrag van 1% van de aankoopsom van je huis apart te zetten voor huisonderhoud. In ons geval betekent dit dat we minimaal €1900,- sparen voor het onderhoud van onze casa. Zaken als het schilderen van het huis en vervangen van de badkamer hebben we zelf gedaan (lees: we hebben ons dankbaar laten helpen door familieleden die wél handig zijn), maar het zetten van dubbelglas en het isoleren van de kruipruimte hebben we uitbesteed. Ook het dak willen we liever niet zelf doen.

Nieuwe dakbedekking
Bij aankoop van ons huis wees de bouwkundige keurder er al op dat we binnen enkele jaren ons dak zouden moeten aanpakken. We hebben een plat dak met bitumineuze dakbedekking. Dit spul gaat, afhankelijk van de afwatering en mate van blootstelling aan zonlicht, een jaar of 20 mee. We hebben geen idee hoe oud onze huidige dakbedekking precies is. Feit is wel dat het bitumen zijn langste tijd wel gehad heeft. Daar we geen zin hebben in daklekkages is het daarom nodig om dit aan te pakken.

Offertes
Een zoektocht op internet naar lokale dakdekkers leidde mij naar drie dakdekkers. Twee van de drie dakdekkers namen de moeite om inderdaad contact op te nemen en een vrijblijvende offerte uit te brengen. De prijs is natuurlijk een van de leidende principes bij het beoordelen van offertes. Toch betrap ik mezelf er op dat ik ook vaak uitga van mijn gevoel. De ene dakdekker reageerde snel en nam bij het inspecteren van het dak uitgebreid de tijd om foto's te maken en deze toe te lichten en de benodigde werkzaamheden uit te leggen. Hij kwam deskundig over en leek met de adviezen die hij gaf het verdienen van zoveel mogelijk geld niet als centraal uitgangspunt te nemen. Daarbij vond ik hem ook nog eens aardig. De andere dakdekker nam wat langer de tijd met reageren en na een kort gesprek na de dakinspectie bekroop mij ergens een 'blijf-van-mijn-dak-af'-gevoel.
Voordat lezers al te erg beginnen te zuchten bij zoveel mutserigheid: Ik heb beide offertes laten voorleggen aan dakdekkers via het werk van mijn vader met de vraag: klopt het wat er in staat, klopt de prijs, en zo nee, voor hoeveel zouden jullie het kunnen doen? De uitkomst was: beide offertes klopten en waren scherp geprijsd. Ze hadden geen zin om het voor minder te doen.
Ok, helder. De 'aardige' dakdekker was toch wel zo'n €500,- goedkoper. Daarnaast was hij positief bekend in onze buurt. Het bleek dat hij bij de buurman een aantal huizen verderop het dak had aangepakt evenals bij een kennis van een paar straten verder (zij vond hem overigens ook 'aardig'). De keuze leek dus gauw gemaakt.

Isolatie
Desalniettemin begon ik ernstig te twijfelen of ik samen met een nieuwe daklaag het dak niet ook meteen maar moest laten isoleren. Toch weer informeren. De minder aardig bevonden dakdekker kon dit voor zo'n €1000,- extra. De aardige dakdekker adviseerde om niet voor de isolatie te gaan, omdat dit bij ons dak niet zo rendabel zou zijn. Daarbij zou hij het voor het bedrag van €1000,- bij lange na niet kunnen bieden. Naast de inkoopprijs van de benodigde spullen somde hij ook een lijst op van wat er aan meerwerk bij kwam kijken. Tja, wat te doen? Ik werd enigszins gerustgesteld door de opmerking van aardige dakdekker dat ik altijd nog kon isoleren als ik wilde, namelijk door gewoonweg de gipsplaten van het plafond weg te halen en er steenwol tussen te proppen. Zucht van verlichting: als ik het nu niet deed, was er geen kans voor eeuwig verkeken.

Uiteindelijk...
Uiteindelijk heb ik dus besloten om met aardige dakdekker in zee te gaan voor een nieuwe daklaag zonder isolatie. Naast argumenten als rendement en 'kan altijd nog' speelt daar ook nog het financiële aspect. Het contract van mijn vriend loopt eind maart af en het is nog maar zeer de vraag of hij daarna werk heeft. Het teveel belasten van de buffer is op zo'n moment niet handig en enige gemoedsrust door een buffer die er goed gevuld uitziet is dan onbetaalbaar. We gaan nu rond de €2800,- betalen voor zo'n 60m2 aan dakbedekking, dakgoten en iets ingewikkelds met voeglood. Ik ga ervan uit dat ons dak er straks weer mooi bij ligt en lekkages de komende jaren gegarandeerd niet voor zullen komen. Binnenkort komt de aardige dakdekker en begint zijn werk. Ik zal niet hele dagen thuis kunnen blijven van het werk, maar zal hem zo af en toe een lekker bakje koffie en misschien zelfs zelfgebakken koekjes brengen ter ondersteuning van zijn noeste arbeid. Gewoon, omdat 'ie zo aardig is ;)

Waar letten jullie vooral op bij offertes? De prijs, mening van anderen of je gevoel?

7 opmerkingen:

  1. Wij hebben net ook het platte dak van onze aanbouw vervangen. Wij hebben wel isolatie aan laten brengen. Schijnt toch beter te zijn. (warm dak constructie vs. koud dak constructie).
    Bij ons scheelde dat niet zoveel, maar meer omdat wij de isolatie contant afrekenden.

    Wij hadden bij het laten maken van een offerte ook dakdekkers die niet eens de moeite namen om te reageren. De dakdekker die we uiteindelijk uitgekozen hebben, had en een goede offerte en kwam betrouwbaar over. Hij heeft keurig gewerkt. Bij ons was er wel lekkage geweest, en moest er dus gekeken worden of en hoeveel schade er was aan hout. Hiervoor was een uurloon afgesproken + materiaal kosten. Omdat het allemaal meeviel en alleen één stuk houten plaat moest worden vervangen, zijn hier geen extra kosten voor gerekend. Heel netjes allemaal dus.

    Gr. Immy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij lieten vorig jaar de dakbedekking van het platte dak boven deel van keuken en living vervangen. Er lag 30 jaar oude roofing en we hebben geopteerd voor vezelversterkte epdm van resistrix. We lieten meteen de volleidge dakoppervlakte isoleren met 2 lagen isolatieplaten van elk 6 cm dik dus in totaal 12 cm isolatieplaat. We voelen deze winter heel duidelijk dat dat platte dak ge¨¨isoleerd is want de koude 'valt' niet meer zo naar beneden als voor het plaatsen van de isolatie. Het huis koelt veel minder vlug af. Enige nadeel van het gebruik van die resistrix is dat ons regenwater een gelige kleur heeft (ongeveer urinekleur) en dus niet echt meer bruikbaar is om bv toilet door te spoelen, kuisen,.....liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik let op de prijs, hoe ze in de omgang zijn, en wat anderen over ze zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vooral mijn gevoel, maar de prijs is natuurlijk ook belangrijk. Wel ga ik meestal uiteindelijk liever voor iets dat goed voelt, ook als ik daar langer voor moet sparen, dan dat ik genoegen neem met iets dat niet goed voelt, maar wat ik wel direct kan betalen. Bij mij blijft dat namelijk knagen en daar houd ik niet van.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik let ook erg op de prijs, jammer genoeg heb ik lekkage bij mij thuis en wil er niet al teveel geld aan uitgeven. Toch vind ik het allemaal best wel duur of ligt dat aan mij?

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...