zondag 3 november 2013

Overzicht oktober en paspoort perikelen


Bron: somesolutions.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl Overzicht oktober en paspoort perikelen

Wat is de herfst toch eigenlijk een mooi seizoen hè? Al die kleuren die de bomen aannemen zijn een pracht om te zien. Zo ook de kleuren van het overzichtje oktober. De gemeentebelastingen slaan ons door een technische update van het 'betaalsysteem' een maandje over, maar gemeente verzekerde ons dat we volgende maand alsnog aan de beurt zijn (gelukkig maar). Van de telefoonrekening wordt ik sinds de overstap naar een nieuw abonnement toch wel een stukje blijer. De reiskosten lagen deze maand iets hoger dan normaal door een tripje naar familie ver weg. En dan de kostenpost 'overig'...Dacht ik nu zo langzamerhand in alle niet-maandelijkse uitgaven toch wel inzicht en overzicht gekregen te hebben en hier maandelijks braaf een bedrag voor apart te zetten, word ik alsnog een beetje verrast. En wel door het welbekende paspoort.

Geen vingerafdruk, geen paspoort
Het was inmiddels alweer bijna 5 jaar geleden dat ik dat ding had aangeschaft. Dus werd het tijd voor een nieuwe. En tegenwoordig heb je niet zomaar een paspoort. Nee, hiervoor moet je je vingerafdrukken laten afnemen. Gatverdarrie. Er komt ergens op 'redelijk korte termijn' een oplossing voor mensen die geen zin hebben om hun vingerafdruk af te geven, vanwege alle onduidelijkheden rondom de juridische status van die gegevens en de onbetrouwbare opslag ervan. Maar dit geldt helaas alleen voor identiteitskaarten die geschikt zijn om binnen Europa mee te reizen. Ik verwacht toch ergens binnen deze 5 jaar ook een keer buiten Europa te willen geraken en dan wil ik niet voor twee dure passen hoeven te betalen. Dus heb ik als brave onnozele burger van die niet-blije pasfoto's laten maken (mensen die lachen zijn namelijk per definitie verdacht) en mijn beide duimen en wijsvingers laten scannen door de betreffende gemeenteambtenaar. Ik mocht 50 euro afrekenen en na een week mijn paspoort ophalen. Benieuwd als ik was naar die superinteressante vingerafdrukken van mij, moest ik bij ontvangst van het paspoort mijn teleurstelling wegslikken. Er valt namelijk helemaal geen vingerafdruk aan te ontdekken (tenzij je bij ontvangst van je paspoort zorgt voor extra vette vingers). De vingerafdruk kan alleen afgelezen worden door de douane en andere terroristenvangers. Pfff, lekker geheimzinnig allemaal.

Privacy?
Na alle informatie die Snowden tegenwoordig naar buiten brengt is inmiddels meer dan duidelijk geworden dat er niet bepaald veel waarde gehecht wordt aan privacy van burgers en andere kennelijk-toch-niet-zo-belangrijke mensenrechten. De uitspraak va het Europees Hof inzake het vastleggen van vingerafdrukken in een paspoort biedt dan toch nog een klein sprankje hoop. Het vastleggen van vingerafdrukken in een paspoort mag volgens het Hof wel (rechter vindt tegengaan fraude toch net iets belangrijker dan schending burgerrechten), maar het opslaan van deze gegevens in een database mag weer niet. Dit zal iets gaan betekenen voor de nieuwe Nederlandse Paspoortwet.

Ondertussen staat mijn vingerafdruk toch ergens in een systeem waar ik niet bij kan, maar anderen wellicht wel, weet de belastingdienst hoeveel ik op mijn spaarrekening heb staan, weet G.oogle welke websites ik bezoek en de marketing manager van een of ander bedrijf die deze gegevens opgekocht heeft voor welk product ik het meest gevoelig ben, weet N.S. wanneer ik van Urk naar Klazienaveen gereisd ben en hoe laat en weet de Appie wat mijn lievelingseten is. Ok dan.

Rest mij natuurlijk niets anders dan om aan de hele wereld kenbaar te maken dat ik vanaf nu dus elke maand gedurende 5 jaar 1 euro apart zet voor een nieuw paspoort opdat ik niet meer verrast door onverwachte uitgaven. Zo, weten jullie dat ook weer.Periode: oktober
ITEM:
Totalen

INKOMSTEN:
€2.307
Sparen (10%)         
21,7%

Aflossing
€501Woonlasten (25% - 35%)
26,5% 

Hypotheek
€559

Waterschap
€23

Woonverzekering
€22

Inrichting
€7

Woningnet
€1Gas, water, licht (5% - 10%)
7,4% 

Gas en elektra
€109

Water
€11

Telefoon
€13

Internet
€32

Bankkosten
€6Voeding (5% - 15%)
 12,1%

Boodschappen
€240

Uit eten
€40Vervoer (10%- 15%)
14,8% 

Reiskosten
€332

OV-abonnement
€5

Fietsonderhoud
€3Kleding (2%- 7%)
1,9% 

Kleding
€40

Stomerij etc.
€5Ziektekosten (5% - 10%)
 5,6%

Zorgverzekering
€89

Eigen risico
€41Persoonlijke uitgaven (5% - 10%)
 6,2%

Toiletartikelen
€21

Kapper
€17

Persoonlijke ontwikkeling
€30

Cadeautjes
€14

Cadeautjes
€1

Overig
€62Vrije tijd (5% - 10%)
3,6% 

Recreatie
€79

Bibliotheekabonnement
€4

Variabele lasten
Vaste lasten
Spaarpotje
Niet-maandelijkse vaste lasten
Sparen
                                 Schulden

2 opmerkingen:

  1. Wij hebben juist wel een identiteitskaart. Mochten we ooit een vakantie buiten Europa kunnen betalen, dan kan dat paspoort er ook wel vanaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn paspoort is ook verlopen. Maar niet alleen heb ik geen zin om geld uit te geven aan die lelijke pasfoto's ook heb ik geen puf om door al die hoepels te springen van de gemeente. Want het is niet bepaald simpel om een nieuw paspoort aan te vragen. Dat kan bij wijze van spreken alleen op schrikkeldagen.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...