donderdag 23 mei 2013

De wekelijkse boodschappen

Zuinigaan deelt elke week haar boodschappen op haar blog. Ik vind het super handig om bij haar te kunnen spieken welke boodschappen ze haalt en wat wellicht goedkoper kan. Wat eerst noodzaak was, is nu vooral een sport geworden: goedkoop, maar lekker boodschappen doen.  Daarbij vind ik het geen probleem om naar verschillende winkels te fietsen.
Hierdoor geïnspireerd (en omdat ik dol ben op lijstjes) deel ik hier graag mijn lijstje met wekelijkse boodschappen. Deze keer heb ik op verzoek van partner rekening gehouden met mogelijke eters die volgende week komen. Hij houdt enorm van Oosters koken en ik kan je vertellen dat het geen straf is om op te eten. Waarschijnlijk is hij komende zondag de hele dag zoet met kokkerellen. Zaterdag eten we met ouders en vrienden, als voorbereiding en voorpret op ons bezoek aan Zweden deze zomer, Smörgåsbord. Dit is een Zweeds feestmaal wat meestal uit ingemaakte haring, zalm en andere soorten koude en warme vis- en vleesgerechten bestaat. Daarbij worden soms aardappels, maar ook brood, kaas en vruchten geserveerd. Bij de maaltijd hoort bier en het Zweedse Aquavit, een sterkedrank.
Iedereen maakt een paar gerechtjes. Wij zijn wel flink gematst, want we hoeven maar twee gerechtjes te maken: Sardines volgens grootmoeders recept en basilicum-tijmkaas. Dit is wel zo praktisch aangezien we met de trein die kant op moeten reizen. Qua kruiden zijn we uit eigen tuin voorzien van peterselie en munt, maar helaas hebben we nog geen dille en basilicum en zit er aan de tijmplant nog niet genoeg. Gelukkig had de A.ldi nog een basilicumplantje staan. De tijm en dille moest ik (helaas) bij de Appie halen. De lucifers zijn bij Appie in de aanbieding (-10 cent) en de runderlappen bij A.ldi lagen er voor 30% korting vanwege de naderende houdbaarheidsdatum.


Product
Hoeveelheid
Prijs
Winkel
Groente/fruit
Bananen
5 stuks
€1,00
Appie

Basilicum in pot
1 stuk
€0,99
A.ldi

Bladspinazie
450 gram
€1,59
A.ldi

Bosui
125 gram
€0,79
A.ldi

Jonagold appels
680 gram
€1,22
Appie

Paprika stoplicht
3 stuks
€1,69
A.ldi

Rode pepers
55 gram
€1,09
Toko

Verse dille
15 gram
€1,39
Appie

Verse tijm
15 gram
€1,39
Appie
Vlees/vis
Kippenbouten
1051 gram
€2,72
A.ldi

Runderlappen*
700 gram
€4,33
A.ldi

Sardines in olie
2 x 120 gram
€1,58
A.ldi

Schouderham
150 gram
€0,89
A.ldi

Tonijn in water
195 gram
€0,99
A.ldi
Zuivel
Creme fraiche
200 gram
€0,49
A.ldi

Eiersalade
200 gram
€0,89
A.ldi

Halfvolle melk
1 liter
€0,59
A.ldi

Kaas belegen
486 gram
€2,28
A.ldi

Roomkaas
2 x 200 gram
€1,10
A.ldi

Scharreleieren
10 stuks
€1,35
Appie

Volle yoghurt
1 liter
€0,65
A.ldi

Vruchtenyoghurt
3 x 150 gram
€0,75
A.ldi
Huishoudelijk
Lucifers*
5 x 60 stuks
€0,85
Appie

Toiletpapier
16 rollen
€2,99
A.ldi
Overig
Afbak pistolets wit
5 stuks
€0,75
A.ldi

Chocolate chipkoekjes
150 gram
€0,48
Appie

H.einz ketchup
605 ml
€2,16
Appie

Kaneelpoeder
50 gram
€0,37
Appie

Kattenbrokjes
1 kilo
€1,29
A.ldi

Kattenvoer
12 x 100 gram
€2,99
A.ldi

Paprika chips
200 gram
€0,48
Appie

Rode wijn
0,75 liter
€2,29
A.ldi

Tempeh
395 gram
€1,15
Toko

Tofu
400 gram
€0,95
Toko

Tomatenpuree
68 gram
€0,07
Appie

Walnoten
120 gram
€1,69
A.ldi

Witte wijnazijn
500 ml
€1,11
Appie
TOTAAL


€49,4






*=aanbieding/korting






maandag 20 mei 2013

Creatief door de consumptiemaatschappij



Consumeren, dat roept bij veel consuminder-bloggers en lezers op zijn minst een klein beetje weerstand op. De Amerikaanse illustrator met de fantastische naam Kate Bingaman Burt heeft er kunst van gemaakt. Sinds 2002 laat ze zich inspireren door wat ze aankoopt en uitgeeft. Dit is onder andere uitgemond in een project genaamd de Obsessive Consumption Project en een tweetal boeken.

Kate was altijd al geïnteresseerd in branding en consumentisme. Waarom kopen we wat we kopen? Tijdens haar studie grafische vormgeving leefde ze praktisch op haar creditcard. Door middel van de foto's die ze maakte van haar aankopen werd letterlijk zichtbaar dat ze forse schulden aan het opbouwen was dankzij tijdschriften, veel koffie en muffins, kringloopspullen, concerten, goedkoop bier, afhaaleten en tekengerei. Ze begon zich steeds meer te schamen voor haar schuld, dat inmiddels het bedrag van 20.000 dollar telde. Toch inspireerde het haar ook. Ze begon haar creditcard afschriften te tekenen en tekende elke dag iets wat ze kocht. Hiervan heeft ze een boek gemaakt. Ook is er een dagboek (What did I buy today?)  uitgebracht waar mensen zelf hun aankopen en uitgaven in kunnen bijhouden. Kate wil op een positieve manier het publiek laten nadenken over consumeren en obsessie en de gevolgen ervan.


Ik vind dit een heel leuk idee.  Kijk even rond op haar website voor nog meer inspiratie.

zaterdag 18 mei 2013

Financiële meevaller


bron: nrc.nl financiele meevaller landvanmelkenhoning.blogspot.nl

Ik blogde er eerder al over: ik had het controversiële onderwerp 'loonsverhoging' aan de orde gesteld bij de baas. Het ging daarna alle kanten op, van gouden bergen-beloftes tot 'misschien toch maar niet'. Maar, het is uiteindelijk gelukt! Gisteren kreeg ik de brief met de vreugdevolle mededeling dat ik twee extra periodieken zou stijgen, wat bruto zo'n 230 euro per maand extra is. Extra meevaller is dat de ingangsdatum van de verhoging 1 januari is. De meimaand belooft dus een zeer vruchtbare te worden.

Ik ben er uiteraard ontzettend blij. Kranten staan bol van de slecht-nieuwskoppen. Crisis, recessie, reorganisatie, stijgende werkloosheid, dalende spaarrentes etc. Een daling in inkomen ligt dus eerder voor de hand dan een stijging. Uiteraard zijn we direct uit eten gegaan bij het horen van dit nieuws. Heerlijk, geld uitgeven dat je eigenlijk nog niet hebt :) Ik voel me oprecht een gezegend mens. Na deze ervaring kan ik het iedereen aanraden om, als daar aanleiding toe is, je salaris ondanks alle ellende om je heen, ter discussie te stellen. Het vraagt even wat moeite om over die drempel te stappen, maar jouw energie die je in je werk stopt mag gezien en gewaardeerd worden, ook financieel.

Of, zoals Marieke Henselmans in een interview laatst stelde: trek je niets aan van DE economie, maar zorg dat je je eigen toko draaiende houdt.  Dus minder kopen, al zou dat misschien slecht zijn voor DE economie en je inkomsten proberen te verhogen. De extra inkomsten kunnen mooi ingezet worden voor de buffer en het aflossen van de hypotheek, zodat de maandlasten dalen. Hiermee zijn we beter voorbereid op de tegenslagen die met de kwakkelende economie gepaard gaan.

dinsdag 14 mei 2013

Utregse meidenloop

Bron: www.meidenloop.nl landvanmelkenhoning.blogspot.nl Utregse meidenloop

Op 30 juni is het zover. Het resultaat van al die weken van zweten, hijgen, blazen, puffen en strompelen wordt dan voor het eerst officieel op de proef gesteld in een 5 kilometer hardloopwedstrijd in de Utrechtse binnenstad. Het mooie aan deze loop is dat er meisjes en dames van alle niveaus aan mee doen. Ook als je het parcours al babbelend en koffieleutend in drie uur aflegt, is dat geen probleem. Toch ben ik natuurlijk wel een ietsiepietsie beetje fanatiek en zal ik komende weken bepalen wat een realistische streeftijd is voor mij.

Dankzij de goede tips en reacties die ik kreeg op mijn blog over de verleidingen van dure hardloopkleding, heb ik inmiddels mijn goedkope slag kunnen slaan via S.capino en een mooi t-shirt en capri broek weten te bemachtigen. Hartstikke fijn! Zo blijft die goedkope hobby ook echt goedkoop. Voor een wedstrijd als deze meidenloop betaal je overigens wel inschrijfgeld. Het kost 14 euro om mee te doen. Dat valt reuze mee en het is me zeker waard. Daarbij staat deze loop in het teken van een goed doel: het Helen Dowling Instituut. Deze organisatie helpt mensen met kanker en hun naasten om de ziekte emotioneel te verwerken.

Het stellen van een doel als deze werkt enorm motiverend. We hadden de afgelopen weken over het algemeen enorm goed weer, dus dan is het sowieso geen straf om van de bank af te komen en naar buiten te gaan. Zaterdag ochtend liep ik echter vrolijk door het park in de stromende regen. Die conditie komt er natuurlijk niet zomaar!

Bron: http://motivationintohabit.tumblr.com/ landvanmelkenhoning.blogspot.nl Utregse meidenloop



zondag 12 mei 2013

Duizelingwekkende Doordeweekse Dips

Bron: flannerys.com.au landvanmelkenhoning.blogspot.nl Duizelingwekkende Doordeweekse Dips

Je herkent het waarschijnlijk wel: zo rond een uur of drie, vier word je geveld door een hardnekkige namiddagdip. Als iemand een stretcher met een dekentje in je kantoor zou zetten, zou je meteen gaan liggen en zonder problemen een half uurtje naar dromenland vertrekken. Niet handig als de werkgever van je verwacht dat je in ruil voor dat salaris die middag nog het nodige produceert. Behalve deze bekende dip heb ik ook eerder op de dag al regelmatig last van de ochtenddip: het ontbijt is alweer enkele uren geleden en voor een lunch is het officieel te vroeg, dus kaan ik tussendoor maar alvast wat sneden brood en een ontbijtkoek weg. Als ik pech heb, zit ik de ochtend met rommelende maag in vergadering. Zó vervelend en ook een tikkeltje gênant.

Ik probeer goed en gezond te eten, maar heb het idee dat ik te weinig ontbijt om een hele ochtend door te komen zonder noemenswaardige tussendoortjes en te weinig lunch om enigszins normaal tot aan het avondeten door te trekken. Daar wil ik verandering in aanbrengen. Niet door nog meer saaie boterhammen te gaan smeren, of mijn geld uit te geven in een veel te dure bedrijfskantine, maar door zelf iets extra's toe te voegen aan mijn ontbijt en lunch. Voor het ontbijt geldt uiteraard dat het niet teveel tijd mag kosten. De lunch moet makkelijk in een bakje mee te nemen zijn. Op het www is er genoeg lekkers te vinden om inspiratie op te doen.

Bron: apartmenttherapy.com landvanmelkenhoning.blogspot.nl Duizelingwekkende Doordeweekse Dips

In tegenstelling tot vele anderen, heb ik geen enkele moeite met ontbijten. Zodra ik wakker ben is mijn maag dat ook. Sterker nog, mijn maag is vaak degene die als innerlijke wekker fungeert en daarbij geen snooze-functie hanteert. Als ontbijt neem ik vaak brinta of havermout. Havermout schijnt vooral erg voedzaam te zijn en is goed te combineren met  rozijnen en fruit (zijn die 2 stuks ook weer binnen). Toch krijg ik ook na een portie havermout gauw weer trek. Ik kan Griekse yoghurt gaan gebruiken (bevat veel proteïne) en zou vaker noten aan mijn ontbijt kunnen toevoegen. Ook groene smoothies schijnen goed te vullen, maar ik geef eerlijk toe dat die groene derrie mij niet zo trekt. Zolang ik jong ben en al mijn tanden nog heb, wil ik mijn eten heel graag kunnen kauwen.
In het weekend kan ik alvast van tevoren zoete of hartige (volkoren) muffins maken, een stukje hartige taart of pannenkoeken. En waarom zou ik niet gewoon een restje van het avondeten van de vorige dag opwarmen?

Bron: bbcgoodfood.com landvanmelkenhoning.blogspot.nl Duizelingwekkende Doordeweekse Dips

Voor de lunch kwam ik hier de tip tegen om op zondag alvast rijst, quinoa of couscous te koken en in een afsluitbaar bakje in de koelkast te bewaren. Hetzelfde kun je doen met bonen of peulvruchten. Eieren kook je alvast hard en kun je daarna ook enkele dagen in de koelkast bewaren. 's Avonds kun je afhankelijk van het menu een klein stukje gebakken kipfilet of tofu apart houden. Op de doordeweekse ochtend mieter je de rijst, bonen, ei, tofu/kipfilet (of bijv. tonijn uit blik) door elkaar. Je snijdt er een avocado'tje bij, lenteuitjes, tomaat, sla, of wat je dan ook maar in je koelkast hebt liggen. Dan mik je er een scheutje olijfolie en snufje zout overheen, doet er een dekseltje op en klaar.
En hier vind je, geïnspireerd door de Japanse Bento, andere heerlijke recepten en inspiratie om je lunchbakje mee te vullen. Ziet er watertandend lekker uit toch? 
Nou, ik ga de keuken in. Kijken of ik die Duizelingwekkende Doordeweekse Dips eens een lesje kan leren. Fijne zondag!

Bron: www.theroxxbox.com landvanmelkenhoning.blogspot.nl Duizelingwekkende Doordeweekse Dips

Bron: www.theroxxbox.com landvanmelkenhoning.blogspot.nl Duizelingwekkende Doordeweekse Dips

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...